Buitenland

Georgië valt Zuid-Ossetië binnen

Georgië is vanmorgen in de aanval gegaan in de afvallige regio Zuid-Ossetië. Volgens media in Zuid-Ossetië zijn bij de gevechten zeker vijftien doden gevallen, onder wie enkele Russische militairen.

Buitenlandredactie
8 August 2008 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:12
GORI - Georgische tanks rijden door de straten van Gori, een stad in Zuid-Ossetië. Foto EPA
GORI - Georgische tanks rijden door de straten van Gori, een stad in Zuid-Ossetië. Foto EPA

Volgens het Russische persbureau Interfax zijn Georgische strijdkrachten vanmorgen de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali binnengetrokken. De leider van Zuid-Ossetië, Eduard Kokoity, liet echter weten dat zijn troepen nog steeds de controle over Tschinvali hebben. Hij erkende wel dat in de buitenwijken van de hoofdstad wordt gevochten.Georgië opende de aanval op Zuid-Ossetië, nadat gisteren een zojuist overeengekomen staakt-het-vuren was geschonden. Rusland, dat de Zuid-Ossetische opstandelingen al jaren politiek steunt, zou zich met de strijd bemoeid hebben.

Drie Russische gevechtsvliegtuigen zijn vanmorgen het Georgische luchtruim binnengedrongen en hebben enkele doelen met bommen hebben bestookt, aldus het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Een van de doelwitten zou een politiebureau bij de stad Kareli zijn. Enkele personen zouden gewond zijn geraakt.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft Georgië vanmorgen represailles in het vooruitzicht gesteld voor de Georgische militaire actie in Zuid-Ossetië. Poetin zei in de Chinese hoofdstad Peking dat Rusland genoodzaakt is te reageren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanmorgen vroeg geen overeenstemming kunnen bereiken over een verklaring over de gevechten in Zuid-Ossetië. De Veiligheidsraad maakte wel kenbaar grote zorgen te hebben over de strijd. De raad kwam op verzoek van Rusland bij elkaar.

Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig, met steun van Rusland, eenzijdig af van Georgië. Moskou heeft sindsdien een enkele honderden manschappen tellende vredesmacht in de provincie gelegerd.

Van de ruim 70.000 inwoners van Zuid-Ossetië hebben velen de afgelopen jaren een Russisch paspoort gekregen. Veel inwoners willen samengaan met Noord-Ossetië, dat deel uitmaakt van Rusland. Maar er wonen ook etnische Georgiërs die zich fel tegen dit voornemen verzetten.

Tbilisi wil zijn gezag in Zuid-Ossetië en de andere afgescheiden regio Abchazië herstellen. Dat leidde de afgelopen dagen tot zware gevechten.

VN-chef Ban Ki Moon riep beide partijen op alles in het werk te stellen om de situatie niet te laten escaleren. Verder hebben Washington en Rusland vanmorgen besloten te gaan samenwerken om een einde te maken aan het conflict. Zo hebben de VS Rusland aangespoord de rebellen zover te krijgen dat ze zich terugtrekken, „en dat proberen ze”, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris. Ook de Europese Unie heeft de strijdende partijen in Zuid-Ossetië opgeroepen onmiddellijk te stoppen met vechten en de vredesbesprekingen te hervatten. EU-coördinator voor het buitenlands beleid Javier Solana heeft daarover gisteravond telefonisch gesproken met de Georgische president Michail Saakasjvili. Zowel Solana als EU-voorzitter Frankrijk is zeer bezorgd over de ontwikkelingen in het gebied.

De opstandelingen staan niet negatief tegenover vredesgesprekken, maar ze willen alleen met Georgië praten als ook Rusland en de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië bij de gesprekken worden betrokken.

Georgië zet de militaire operatie in Zuid-Ossetië voort, tot daar een duurzame vrede is bereikt, aldus de Georgische premier Vladimir Goergenidze vanmorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer