Buitenland

VS schorten alle hulp aan Mauritanië op

De Verenigde Staten hebben meer dan 20 miljoen dollar aan niet-humanitaire hulp voor Mauritanië stopgezet en eisen dat het land aan de burger wordt teruggegeven. Dat gebeurde naar aanleiding van de militaire coup die woensdag in Mauritanië plaatsvond. De VS maakten dat donderdag bekend.

Buitenlandredactie
8 August 2008 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 06:12

Door de bevriezing van deze fondsen kan Mauritanië tientallen, wellicht zelfs honderden miljoenen dollars mislopen. „Wij keuren de militaire omverwerping van de democratisch verkozen Mauritaanse regering ten sterkste af. Daarom wordt alle niet-humanitaire hulp opgeschort en heroverwogen”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.Woensdag werd de Mauritaanse president Sidi Mohamed Ould Cheikh door soldaten uit het zadel gelicht. Dat gebeurde nadat de president militaire prominenten had weggestuurd die hij verdacht van steun aan de oppositie.

De Verenigde Staten zetten wel vaker hulp aan een land stop na een staatsgreep. De fondsen die nu bevroren zijn omvatten ongeveer 3 miljoen dollar aan ontwikkelingshulp en meer dan 4 miljoen aan training voor vredesmissies. Verder gaat het om 805.000 dollar voor de niet-verspreiding van kernwapens en antiterrorismefondsen. Ten slotte is 15 miljoen aan hulpprojecten voor het Mauritaanse leger ontzegd.

Mauritanië kwam vanaf november in aanmerking voor Amerikaanse hulpfondsen. De opschorting heeft volgens het ministerie geen gevolgen voor de ongeveer 4,9 miljoen dollar aan voedselhulp die Mauritanië van de VS ontvangt.

Frankrijk eist dat de Mauritaanse president Sidi Cheikh Ould Abdallahi, die woensdag door zijn generaals werd afgezet, onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld. Het bureau van de Franse president Nicolas Sarkozy heeft dit gisteren gezegd. Het bureau waarschuwde dat de coupplegers „maatregelen” te wachten staan, als zij de eis niet inwilligen. Over de aard van de maatregelen werd niet uitgeweid.

Frankrijk wijst het plan van de coupleiders om nieuwe presidentsverkiezingen te houden van de hand. Het herhaalt zijn „volledige veroordeling” van de machtsgreep in het West-Afrikaanse land, aldus de presidentiële verklaring. Frankrijk zegt verder dat het bereid is nauw met Afrikaanse en Europese partners samen te werken om de „constitutionele orde” in Mauritanië te herstellen.

Abdallahi was de eerste democratisch gekozen president in ruim twee decennia. Zijn woordvoerder zei woensdag dat de president in het presidentiële paleis in de hoofdstad Nouakchott wordt vastgehouden. Ook premier Yahya Ould Ahmed Waqef is onder militair toezicht gesteld.

De coupplegers maakten bekend dat het land totdat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, wordt geregeerd door een elfkoppige militaire staatsraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer