Provinciale verkiezingen Irak afgeblazen
De provinciale verkiezingen in Irak, die gepland stonden voor 1 oktober, gaan definitief niet meer door en worden vermoedelijk verschoven naar volgend jaar. Dat zei een zegsman van de kiescommissie donderdag. Het parlement slaagde er woensdag op de laatste dag voor het zomerreces niet in de cruciale kieswet goed te keuren.
De regionale verkiezingen worden gezien als essentieel voor de verzoening van de verschillende bevolkingsgroepen. De soennitische minderheid is bijna niet vertegenwoordigd op provinciaal niveau omdat ze de stembusgang bijna vier jaar geleden boycotte.Heet hangijzer is de noordelijke olierijke stad Kirkuk. De Koerden willen deze etnisch gemengde plaats inlijven, maar hier bestaat bij de andere groepen veel weerstand tegen. In de kieswet wordt de macht in Kirkuk gelijkelijk verdeeld tussen de drie belangrijkste groepen in de stad: Turkmenen, Koerden en Arabieren. Maar de Koerden zijn hier fel op tegen. Zij domineren nu de politiek en politie in Kirkuk.
Het parlement nam de kieswet in juli aan, maar toen boycotten de Koerden en enkele sjiieten de zitting. De (Koerdische) president Jalal Talabani weigerde daarna de wet te tekenen waardoor het terugkwam bij het parlement. De politici slaagden er woensdag niet in hun meningsverschillen te overwinnen. Het geweld is in Irak afgenomen, maar in de politiek is de verdeeldheid en het wantrouwen alleen maar toegenomen.
Vooral de soennieten toonden zich ontevreden over het uitstel van de verkiezingen. De soennieten, de machtigste groep onder wijlen Saddam Hussein, kwamen kort na de Amerikaanse inval in opstand. De afgelopen twee jaar werken soennitische stammen steeds meer samen met de Amerikanen en de sjiitische regering tegen al–Qaida. Door de verkiezingen zouden soennieten ook op politiek gebied meer voor het zeggen krijgen.