China legt sportmedia censuur op
Het Olympisch Comité van Peking (Bocog) is teruggekomen op toezeggingen dat journalisten die in de Chinese hoofdstad verslag doen van de Olympische Spelen onbeperkte toegang tot internet krijgen.
In het olympisch perscentrum bleek het woensdag onmogelijk de sites van Amnesty International of sites met het trefwoord Tibet te bezoeken. Die waren blijkbaar geblokkeerd. In het centrum worden bij de opening van de Spelen op 8 augustus duizenden journalisten verwacht.Verslaggevers protesteerden onmiddellijk. Mihai Mironica van het Roemeense ProTV zei dat vier jaar geleden in Athene „dit soort censuur ondenkbaar” zou zijn geweest. Mironica concludeerde dat het blokkeren van de toegang tot internet voor journalisten „beslist een probleem” zal worden. Amnesty publiceerde eerder deze week in Hongkong een uiterst kritisch rapport over de mensenrechtensituatie in China, wat voor veel journalisten in Peking ongetwijfeld een aanleiding was de site van Amnesty te bezoeken.
De censuur is de jongste gebroken belofte op het punt van vrije verslaggeving. De Chinese organisatoren beloofden zeven jaar geleden, toen zij de Spelen wilden binnenhalen, „complete vrijheid van verslaggeving.” In april dit jaar zeiden de twee toezichthouders van het IOC, Hein Verbruggen en Kevan Gosper, dat zij van Chinese functionarissen opnieuw de belofte hadden gekregen dat de Spelen voor journalisten vrij zouden zijn van internetcensuur.
Gosper kwam afgelopen dinsdag plotseling met een opvallende verklaring. „De beleidsveranderingen waarover wij met Bocog onderhandelden en waarvoor wijzigingen in de Chinese wetgeving nodig waren, hadden betrekking op de verslaggeving van de Spelen”, aldus Gosper. „Dit gold niet noodzakelijk voor vrije toegang en verslaggeving van alles met betrekking tot China.”
Toeristen die het Tiananmenplein in Peking willen bezoeken, moeten in verband met de Spelen rekening houden met strenge veiligheidscontroles, heeft een officiële bron gemeld. De verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn ingesteld nu in de aanloop naar de Spelen steeds meer mensen in de Chinese hoofdstad neerstrijken.
Het Tiananmenplein, in het hart van de stad, ligt niet alleen gevoelig vanwege de studentenprotesten die hier in 1989 bloedig werden neergeslagen. Er is ook een verhit debat gaande tussen televisiestations die vanaf het plein willen uitzenden en de Chinese autoriteiten die dat willen verhinderen uit vrees dat de aanwezige camera’s protesten uitlokken. De zeldzame demonstraties die nog op het plein worden gehouden, worden door de Chinese ordehandhavers razendsnel beëindigd.
China heeft woensdag verder een noodplan bekendgemaakt dat in werking treedt als de luchtkwaliteit in Peking slecht wordt. Indien nodig kunnen de autoriteiten meer fabrieken sluiten, alle bouwplaatsen sluiten en meer auto’s van de straat halen. Het plan kan in werking treden als meteorologen voorspellen dat regen of wind, die eventuele smog kunnen verjagen, uitblijft. In het voorbije weekeinde hing een dikke mist van smog in Peking.