Buitenland

Raad van Europa woest op migrantenaanpak Italië

De Raad van Europa is erg bezorgd over de harde Italiaanse aanpak van immigranten. Die maatregelen hebben totaal geen oog voor mensenrechten en kunnen juist leiden tot meer vreemdelingenhaat.

ANP
29 July 2008 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
STRAATSBURG - De commissaris voor Mensenrechten Thomas Hammarberg van de Raad van Europa. Foto EPA
STRAATSBURG - De commissaris voor Mensenrechten Thomas Hammarberg van de Raad van Europa. Foto EPA

Dat stelde de commissaris voor Mensenrechten Thomas Hammarberg van de Raad van Europa dinsdag in een rapport. De raad is een organisatie voor mensenrechten en democratie van 47 landen, waaronder Nederland.Wegens de toestroom van immigranten heeft Italië de bewegingvrijheid van minderheden zoals Roma beperkt, illegaal verblijf strafbaar gesteld en de politie extra bevoegdheden gegeven. Voor het hele land is een noodtoestand afgekondigd.

Hammarberg is erg bezorgd. Hij stelt dat de Roma en Sinti–minderheden juist dringend bescherming nodig hebben, zoals betere huisvesting en onderwijs. „Een noodtoestand afkondigen en extra bevoegdheden voor de politie is niet de juiste manier om met de noden van de Roma en Sinti om te gaan".

Hammarberg kritiseert ook dat Italië illegaal verblijf strafbaar heeft gesteld. Hij ziet dit als een zorgwekkende afwijking van gevestigde internationale rechtsprincipes. „Deze maatregelen maaken het moeilijker voor vluchtelingen om asiel te zoeken. Het leidt tot verdere marginalisering van alle migranten, ook Roma".

De Zweed Hammarberg stelt ook met grote zorg vast dat Italië migranten gedwongen terugstuurt naar landen die mensen martelen. Zo is een Tunesiër teruggebracht als noodmaatregel tegen terrorisme.

Italië kampt momenteel met een immigratiegolf. In de eerste zes maanden zijn meer dan 10.000 illegale immigranten geland op de Italiaanse kusten. Dit is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Eerdere plannen van de regering van premier Silvio Berlusconi rond immigratie kwamen zwaar onder vuur te liggen. zo noemde het Europees Parlement een plan om de vingerafsdrukken van Roma–zigeuners te nemen discriminerend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer