Buitenland

Heroïneproductie in Afghanistan stijgt

De Afghaanse drugsindustrie wordt steeds geavanceerder. Steeds meer opium wordt in het land zelf verwerkt tot heroïne.

Buitenlandredactie
29 July 2008 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:10

Volgens de Verenigde Naties moet Afghanistan niet als enige de schuld krijgen voor de omvangrijke drugsproductie in het land. Rusland en China zijn medeverantwoordelijk voor de stroom heroïne die het land produceert. De twee grootmachten leveren de chemicaliën die noodzakelijk zijn om de in Afghanistan geteelde opium om te zetten in heroïne.Dat heeft het VN-bureau belast met de bestrijding van drugs en criminaliteit (UNODC) maandag laten weten. Volgens Christina Oguz van het VN-bureau worden de chemicaliën het land binnengesmokkeld, vanuit onder meer China, Zuid-Korea, Rusland en een aantal Europese landen.

Bijna alle opium die in de wereld wordt geproduceerd, 93 procent, is afkomstig uit Afghanistan. Zeker 60 procent daarvan wordt in het land zelf omgezet in heroïne. De VN zeggen dat laboratoria daarbij hulp krijgen van buitenlandse experts. Jaarlijks zouden 13.000 ton chemicaliën het land worden binnengesmokkeld.

Dit jaar neemt ook het aantal aanslagen in Afghanistan sterk toe. De door westerse geldschieters gefinancierde organisatie Afghanistan NGO Safety Office (ANSO) in Kabul stelt dat in de eerste helft van 2008 het aantal aanslagen met meer dan 50 procent is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In een zondag gepubliceerd rapport stelt ANSO dat van januari tot en met juni 2056 aanslagen zijn geteld. Dat is 52 procent meer dan gedurende dezelfde periode vorig jaar. Toen werden 1362 aanslagen geregistreerd door de organisatie.

ANSO meldt ook dat dit jaar hulpverleners vaker doelwit zijn. Dat zou vooral komen doordat hulpverleners steeds vaker worden gezien als deelnemers aan programma’s van de regering.

Tot nog toe zijn in 2008 negentien hulpverleners gedood en in heel 2007 waren dat er nog vijftien. Vorig jaar hadden de hulpverleners het meest te vrezen van criminelen, maar dit jaar wordt in meer dan de helft van de gevallen betrokkenheid van opstandelingen vermoed. Volgens de onderzoekers wijzen de cijfers op een snelle escalatie van het conflict in Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer