Arrestaties Turkije na bloedige aanslag
De Turkse politie heeft maandag drie jongeren gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de aanslag waardoor zondag in Istanbul zeventien doden vielen.
Na een tip van omwonenden konden agenten in een kelder van een woonblok in de buurt van de plek van de aanslagen drie tieners aanhouden. De jongeren (16 en 17 jaar) ontkennen dat zij iets te maken hebben met de terreur, meldden Turkse media.Premier Recep Tayyip Erdogan was maandag aanwezig bij de begrafenis van de slachtoffers. De plechtigheid werd bijgewoond door duizenden mensen. Op de doodskisten lag de Turkse vlag. Erdogan riep op rustig te blijven.
Veel aanwezigen riepen leuzen tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Erdogan noemde de PKK niet bij naam, maar suggereerde wel dat er een verband is met de militaire operaties tegen de PKK in Noord-Irak.
De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. De PKK zelf ontkent verantwoordelijk te zijn en beschuldigt op zijn beurt „duistere krachten” ervan achter de aanslag te zitten. De separatistische strijd van de PKK heeft sinds 1984 ruim 34.000 mensen het leven gekost.
De Europese Unie en de NAVO veroordeelden de aanslag in de sterkste bewoordingen. Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO sprak over een „afschuwelijke aanslag op onschuldige burgers.”
De eerste bom ging tegen tien uur af in een druk voetgangersgebied in het westelijke deel van de stad. De kleine explosie leek vooral bedoeld om nieuwsgierigen te trekken. Tien minuten later, toen zich ongeveer duizend mensen hadden verzameld, ging een tweede, veel zwaardere bom af.
Door de aanslag zijn de politieke spanningen in Turkije verder toegenomen. Het Turkse Constitutionele Hof buigt zich sinds maandag over de vraag of de regeringspartij AKP van premier Erdogan verboden moet worden. Volgens de openbaar aanklager wil de AKP een islamitische staat vestigen. Als de rechter deze eis overneemt, komen er vrijwel zeker vervroegde verkiezingen.
Een verdere eis is dat 71 AKP-kopstukken, zoals Erdogan en Gül, vijf jaar lang niet meer politiek actief mogen zijn. Waarnemers verwachten niet voor midden deze week een besluit. De meeste Turken zijn wel moslim, maar de staat Turkije is seculier. Het Hof moet het land beschermen tegen elke bedreiging van de seculiere status.
Het verbieden van politieke partijen is niet nieuw in Turkije. Het Hof verbood eerder al voorlopers van de AKP, de Welvaartspartij (1998) en de Waardenpartij (2001).