Buitenland

WHO kritisch over voedselverdeling

Regeringen zouden de hoeveelheden zout, vet, suiker en andere ongezonde bestanddelen van in fabrieken geproduceerd voedsel aan banden moeten leggen. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties in haar jaarlijkse Wereldgezondheidsrapport.

Buitenlandredactie
31 October 2002 11:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:54

De WHO heeft voor het eerst geprobeerd een rangorde aan te brengen in de gezondheidsrisico’s wereldwijd, en eten en drinken spelen bij die risico’s een cruciale rol. Het belangrijkste gezondheidsprobleem in de wereld is ondergewicht en overgewicht staat op de tiende plaats. De organisatie verwacht dat mensen in arme landen tien jaar langer kunnen leven als de belangrijkste gezondheidsrisico’s worden aangepakt en mensen in rijke landen vijf jaar langer.

„Er is stevig beleid nodig”, stellen de schrijvers van het rapport, zowel in de publieke als in de particuliere sector. Behalve aan het instellen van maximumhoeveelheden van slechte voedselbestanddelen denkt de organisatie aan hogere tabaksaccijnzen en duidelijke labels met het vetgehalte op voedselproducten.

Volgens het rapport is ondervoeding nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Een op de veertien mensen overlijdt daaraan. Het VN-rapport concludeert ook dat alcohol veel meer ziekte en dood veroorzaakt dan tot dusver werd aangenomen. De doodsoorzaken in de toptien zijn achtereenvolgens ondervoeding, onveilige seks, hoge bloeddruk, tabak, alcohol, vervuild water, gebrek aan hygiëne, ijzertekort, vervuiling binnenshuis door bijvoorbeeld koken op kolen, hoog cholesterolgehalte en zwaarlijvigheid. Deze factoren zouden 40 procent van alle sterfgevallen verklaren.

In arme landen zijn belangrijkste doodsoorzaken ondervoeding en onveilige seks die aids tot gevolg heeft. In rijke landen zouden de belangrijkste oorzaken tabak, hoge bloeddruk, alcohol, cholesterol, overgewicht, te weinig groente en fruit en te weinig beweging zijn.

De conclusie uit het rapport is dat wereldbewoners gemiddeld tien jaar ouder kunnen worden als ze gezonder eten. In de derde wereld kan de winst zelfs meer dan tien jaar zijn. In Europa en Noord-Amerika is de stijging zo’n vijf jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer