Unicef slaat alarm over kindsoldaten
De wereld telt 300.000 kindsoldaten, die in sommige gevallen worden gedwongen te moorden en verkrachten. De jongsten onder hen zijn 7 jaar. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.
Unicef-directeur Carol Bellamy eiste bij de presentatie van het rapport dat regerings- en rebellenlegers ophouden met het rekruteren van kinderen. In het rapport wordt uitgebreid beschreven hoe kinderen worden gerekruteerd, welke gewelddaden ze worden gedwongen te plegen en welke gevolgen ze ondervinden van hun ervaringen als soldaat.
Bellamy zei dat het rekruteren van kinderen onder de 18 voor deelname aan een oorlog in strijd is met het internationaal recht en beschouwd moet worden als „een illegale en moreel verwerpelijke praktijk waarvoor in beschaafde samenlevingen geen plaats is.”
Voor het rapport, dat is getiteld ”Volwassen oorlogen. Kindsoldaten”, zijn 69 kindsoldaten en voormalige kindsoldaten uit Cambodja, Oost-Timor, Indonesië, Birma, Papoea-Nieuw-Guinea en de Filipijnen ondervraagd. De kinderen vertelden te zijn onderworpen aan keiharde trainingen, dwangarbeid en strenge straffen. Sommigen hebben familieleden en vrienden voor hun ogen vermoord zien worden. Anderen vertelden te zijn gedwongen te moorden en te verkrachten, of daarbij toe te zien. Bijna alle ondervraagde kindsoldaten zijn ingezet bij de gewapende strijd. De gemiddelde leeftijd waarop ze werden gerekruteerd is 13.
Een van de kindsoldaten uit het rapport, Vasco, vertelde op 14-jarige leeftijd acht maanden voor een pro-Indonesische militie in Oost-Timor te hebben gevochten. „Toen de militie kwam, waren mijn ouders erg bang en zeiden tegen me: „Als de militie je vraagt iets te doen, doe het dan, anders vermoorden ze ons.” We moesten verkrachten en ze sloegen me elke dag met een stuk hout”, aldus Vasco. „Ik schrik nog steeds wakker uit nare dromen. Ik ben nog steeds de hele tijd bang.”
De jongste van de 67 geïnterviewde jongens en meisjes was 7 toen hij werd gerekruteerd door Birmaanse soldaten, die hem voedsel en snoep beloofden. Een andere Birmaanse jongen, die op 9-jarige leeftijd bij het leger ging, zegt uit zijn huis te zijn gesleurd door soldaten die hem tot volwassene bestempelden.
Volgens Human Rights Watch telt het Birmaanse leger 70.000 soldaten onder de 18, van wie de overgrote meerderheid is gedwongen tot het leger toe te treden. Ook Birmaanse rebellen maken volgens de mensenrechtenorganisatie gebruik van kinderen. Beide partijen ontkennen. Unicef pleit ervoor dat alle kindsoldaten worden gedemobiliseerd, hulp krijgen bij hun terugkeer in de samenleving, met name door middel van onderwijs en beroepsscholing, en psychische en sociale begeleiding krijgen.