„We willen een kerk midden in de wereld zijn”
De evangelische gemeente De Pijler in Lelystad is een geloofsgemeenschap die „open, liefdevol en dienend” wil zijn voor mensen binnen en buiten de kerk. „We willen christen zijn in woord en daad en dat ook uiten en beleven op een enthousiaste en eigentijdse manier.”
Oudste Hendrik Heida en Janny Kops, secretaris van de oudstenraad, zijn enthousiast als ze het multifunctionele gebouw laten zien. Het is goed zichtbaar dat het gebouw ooit een school is geweest, al is het ingrijpend verbouwd. De verschillende zalen en kamers worden goed benut, voor vergaderingen, pastorale gesprekken, de kindercrèche en muziekgroepen.De Pijler is de grootste evangelische gemeente in Lelystad. De kerk kent een zestal betaalde krachten (van wie sommigen parttime werken). Het gebouw langs de rondweg in Lelystad kan geen automobilist ontgaan.
De grote zaal, die zo’n duizend mensen kan bevatten, zit elke zondag nagenoeg vol. De beide kerkelijke medewerkers sluiten niet uit dat er in de toekomst twee morgendiensten gehouden moeten worden.
Mensen kunnen niet zomaar lid worden. Het is voor De Pijler een serieuze zaak waarover mensen goed moet nadenken, zo meldt de website. „Er moet sprake zijn van een persoonlijke bekering en van volwassendoop door onderdompeling.” „We zijn een evangelische gemeente, hoewel we qua vorm en inhoud dicht bij de baptisten staan”, aldus Kops. „We zien de volwassendoop als een van de stappen van navolging van Christus.”
De Pijler is een jonge gemeente. Veel trouwdiensten, weinig rouwdiensten, vat Heida kort samen. „Er worden jaarlijks wel zo’n veertig kinderen geboren”, aldus Kops. „Er zitten veel jongeren in de diensten. Zeker de groep tussen de 20 en de 30 jaar.”
Heida: „Er is ook geen leeftijdsgat, zoals je soms in andere kerken ziet.”
Vertaalslag
Het kenmerkende van de gemeente is volgens Kops dat zij een vertaalslag wil maken van het Evangelie naar de mens van nu. „Levend, praktisch, relevant.” Heida: „Dat blijkt onder meer in de keuze van de liederen en het organiseren van aparte jongerendiensten, die overigens niet ten koste mogen gaan van de zondagse diensten.”
De gemeente investeert veel in kleine groepen, zo’n zeventig in getal. Ze vormen als het ware het kloppend hart van de gemeente. Heida: „We kennen twee pijlers: de zondagse eredienst en de kleine groepen. In deze kleine groepen kan worden nagesproken over de boodschap die we zondag horen en stellen we ons de vraag: Wat gaan er nu mee doen?”
De Pijler doet nu minder aan grootscheepse campagnes dan in het verleden. Nadruk ligt nu meer op het werven in kleiner verband. „De hele gemeente is betrokken bij het wervingsbeleid”, aldus Kops. „Daarbij is het getuigen in de eigen omgeving het belangrijkst.”
Toch slaat de gemeente zo nu en dan breed haar vleugels uit. Een of twee keer per jaar worden Lelystad, Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant ’befolderd’, ook kunnen leden zelf uitnodigingskaartjes sturen om de diensten te bezoeken. „Van groot belang is dat mensen weten dat we hier een boodschap brengen die allen raakt”, zegt Heida. „Wat de kinderen betreft, willen we bereiken dat zij de zondagochtend als het mooiste moment van de week ervaren.”
De gemeente is gericht op buitenkerkenlijken. „We willen een kerk midden in de wereld zijn”, zegt Heida. Daarom is ook een laagdrempelige aanpak nodig.” Heida: „Er komen hier soms mensen die nog nooit een Bijbel in handen hebben gehad. Ze weten het verschil niet tussen het Oude en het Nieuwe Testament. We kunnen dus geen tale Kanaäns spreken.”
De gemeente groeit minder stormachtig dan zo’n tien jaar geleden. De aanwas is stabieler. Numerieke groei staat bij De Pijler niet voorop, ook niet het lid worden. Heida: „Het belangrijkste is dat mensen werkelijk volgeling van Jezus Christus worden. Dat is belangrijker dan lid te worden. Die toewijding moet echter wel zichtbaar zijn. Al zal een kerk waar gelovigen discipelen worden wel automatisch groeien.”
Dit is het vierde deel in een serie over christelijke geloofsgemeenschappen in Nederland. De serie verschijnt naar aanleiding van de recente publicatie ”Handboek Christelijk Nederland”. Volgende week donderdag deel 5.
Gemeente De Pijler Lelystad
De geschiedenis van de evangelische gemeente De Pijler in Lelystad gaat terug tot 1977. In dat jaar startte Gerard Langhenkel vanuit het niets een gemeente in Lelystad, toen nog vaak „het nieuwe land” genoemd. Samen met zijn vrouw Anneke wilde hij een gemeente vormen naar het voorbeeld van het Bijbelboek Handelingen: een kerk die er niet alleen zou zijn voor gelovigen, maar die zich ook heel duidelijk zou richten op de ongelovige medemens, die een brug zou moeten slaan tussen kerk en wereld
De eerste tijd kwam de jonge gemeente samen in de gehuurde aula van de toenmalige Immanuelbasisschool. Het bezoekersaantal lag onder de tien. Maar algauw begon het te groeien en na een jaar kwamen er gemiddeld zo’n 60 mensen. De aula werd te klein. In 1979 werd het besluit genomen tot de bouw van een eigen kerkgebouw, de Ark. Vanwege de toenemende groei kon in 2000 het aangekochte pand De Pijler, een voormalige school, worden betrokken. Sinds februari 2001 worden de diensten gehouden in het nieuwe auditorium. Op dit moment wonen wekelijks gemiddeld 950 volwassenen en 250 kinderen en tieners de diensten bij.