Uganda sluit meren voor visvangst
De afgelopen jaren hebben Ugandese vissers veel te veel vis gevangen. De regering van het Afrikaanse land heeft daarom besloten de visvangst aan strakke banden te leggen. Hele vissersdorpen zullen tijdelijk worden verplaatst.
Naast koffie is visfilet een van de belangrijkste exportproducten van Uganda. Ook in Nederlandse supermarkten gaan tilapia en nijlbaars veelvuldig over de toonbank. De vraag naar dergelijke vissoorten is de afgelopen jaren sterk gestegen, zodat ook de export vanuit landen als Uganda en Kenia sterk toenam. Het gevolg van deze nauwelijks gecontroleerde toename in Uganda is dat daar de populairste visgebieden nagenoeg leeggevist zijn.Tijdens een rondgang langs enkele grote meren maakte de Ugandese staatssecretaris Fred Mukisa van Visserij de afgelopen week bekend dat belangrijke visgebieden in die meren gesloten moeten worden. „We zullen die harde maatregel niet in één keer doorvoeren”, zei Mukisa tegen meereizende journalisten. „We gaan in gesprek met vissers en hun families om hen ervan te overtuigen dat het beter is tijdelijk af te zien van de visserij.”
Mukisa voegde eraan toe dat visserijgemeenschappen die langs bedreigde visgronden wonen, verplaatst zullen worden naar andere gebieden. Daar zullen zij moeten blijven, totdat de visstand zich voldoende heeft hersteld.
Het grootste en voor de visvangst belangrijkste water is het Victoriameer, waaraan behalve Uganda ook Tanzania en Kenia grenzen.
Volgens de Victoriameer Visserijorganisatie (LVFO) is het aantal vissersschepen en -bootjes gegroeid van 42.493 in 2006 tot maar liefst 69.160 in 2007. Een toename van ruim 60 procent in één jaar.