Buitenland

86 Turken verdacht van samenzwering

De Turkse justitie heeft 86 mensen aangeklaagd wegens vermeende betrokkenheid bij een terreurgroep die de regering met geweld omver zou willen werpen. Dat maakte hoofdaanklager Aykut Cengiz Engin maandag bekend.

Buitenlandredactie
15 July 2008 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:06

Volgens Engin worden de 86 beschuldigd van organisatie dan wel lidmaatschap van een terroristische beweging, ofwel van het creëren van maatschappelijke onrust met als doel de regering omver te werpen. Het merendeel van de verdachten, 48, zit inmiddels achter de tralies, onder wie de leider van een kleine ultranationalistische partij, een hoofdredacteur van een nationalistische krant en twee gepensioneerde generaals. De rechtbank in Istanbul moet binnen twee weken beslissen of tot vervolging wordt overgegaan.De verdachten werden aangehouden in het kader van onderzoek naar een vermeend extremistische seculiere en nationalistische groepering. De politie vond vorig jaar een partij handgranaten in het huis van een legerofficier.

Volgens de 2455 pagina’s tellende aanklacht zijn de verdachten lid van de beweging Ergenekon, genoemd naar een vallei in Centraal-Azië waar het Turkse volk oorspronkelijk vandaan zou komen. Ergenekon zou onder meer achter een schietpartij in een administratieve rechtbank zitten die in 2006 aan een rechter het leven kostte. Die en andere aanslagen zouden zijn gepleegd door nationalisten die zich voordeden als islamisten, om zo de frictie tussen islamisten en hun tegenstanders te vergroten.

De groepering zou de regering van premier Recep Tayyip Erdogan -die van een islamitische partij is- verwijten het seculiere Turkse staatsbestel te ondermijnen en bovendien te veel concessies te doen aan christelijke en Koerdische minderheden. De positie van deze minderheidsgroepen is de laatste jaren verbeterd in het kader van het Turkse streven toe te treden tot de Europese Unie.

Tegenstanders van Erdogan zeggen dat de aanklacht tegen de 86 verdachten een poging is de oppositie het zwijgen op te leggen. „Dit is een lastercampagne tegen diegenen die zich tegen de regering uitspreken”, zei Onur Oymen, van de seculiere oppositionele Republikeinse Volkspartij.

In Turkije heerste al politieke spanning en de financiële onrust die door de arrestatie van de verdachten verder is toegenomen. Eerder maakte de procureur-generaal namelijk al bekend dat hij de regeringspartij AKP wil verbieden, omdat die een bedreiging zou vormen voor de seculiere staat. Het Constitutionele Hof komt binnen drie weken met een vonnis in deze zaak.

Het seculiere establishment verdenkt de AKP ervan Turkije te willen omvormen tot een islamitische staat. De partij heeft haar wortels in de politieke islam. Premier Tayyip Recep Erdogan ontkent alle aantijgingen. Hij zegt een conservatief-liberale partij te leiden die vergelijkbaar zou zijn met christendemocraten in West-Europa. Bij de laatste parlementsverkiezingen kreeg de AKP 47 procent van de stemmen achter zich.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer