Nieuw bewijs moet leiden tot tweede zaak Darfur
Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) presenteerde maandag aan de rechters en de pers nieuw bewijs dat moet leiden tot een tweede Darfurzaak.
Diplomatieke en VN-bronnen lieten eind vorige week al uitlekken dat de Argentijn de rechters hoogstwaarschijnlijk zal vragen om een arrestatiebevel tegen president Omar al-Bashir van Sudan persoonlijk.De rechters van de Kamer van Vooronderzoek hebben naar verwachting enkele weken de tijd nodig om het bewijsmateriaal te bestuderen.
In de Sudanese hoofdstad Khartoem gingen zondag al duizenden Sudanezen de straat op uit protest tegen een mogelijk arrestatiebevel tegen hun president. Sudan weigerde eerder gehoor te geven aan twee in april 2007 uitgevaardigde ICC-arrestatiebevelen, tegen Ahmed Harun, huidig minister van Humanitaire Zaken in de Sudanese regering, en tegen Ali Kushayb, een leider van de beruchte Arabische Janjaweedmilitie.
Die militie gaat in Darfur tekeer tegen de zwarte burgerbevolking. Door het etnisch geweld in Darfur zijn sinds 2003 al zeker 300.000 mensen om het leven gekomen; de VS spreken van genocide.
Zaterdag al uitte Sudan het dreigement dat de vervolging van Bashir door het strafhof gevolgen zou kunnen hebben voor internationale en humanitaire organisaties die actief zijn in Darfur. Vervolging zou desastreuze gevolgen hebben voor de regio, zei een woordvoerder van de president. „Als een internationale organisatie of de organisaties die op humanitair gebied actief zijn achter de vervolging van ons staatshoofd, ons symbool van nationale soevereiniteit, zitten, dan moet niemand van ons verwachten dat wij de andere wang toekeren”, zei de woordvoerder, Mahjoub Fadul Badry.
Hij zei niet welke maatregelen Sudan mogelijk zal nemen, maar gevreesd wordt voor repercussies tegen buitenlandse hulpverleners en vredessoldaten van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie, die het werken in Darfur toch al moeilijk wordt gemaakt.
Sudan heeft om spoedberaad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga gevraagd naar aanleiding van de verwachte bekendmaking van het ICC.
Intussen heeft een van de belangrijkste rebellengroepen uit Darfur, de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid (JEM), gezegd te willen onderhandelen met de regering van Sudan. De groep riep China, de Verenigde Staten en andere machtige landen vrijdag op de Sudanese regering onder druk te zetten om met de rebellen te gaan praten.
De rebellen zijn uit op een politieke oplossing voor de vijf jaar durende burgeroorlog in Darfur, zei woordvoerder Ahmed Hussein. De JEM wil volgens hem een vredesakkoord dat de wortels van het conflict aanpakt. Hussein maakt deel uit van een delegatie die vrijdag in Genève overleg voerde met humanitaire organisaties.