Giscard geeft aanzet tot grondwet voor EU
De EU krijgt een eigen grondwet. Giscard d’Estaing, die voorzitter is van de Europese Conventie, die bestuurlijke hervormingen voorbereidt, heeft maandag een eerste aanzet gepresenteerd voor een dergelijk document.
Over wat de inhoud daarvan zal zijn, vinden de komende maanden verdere onderhandelingen plaats. Het stuk dat nu op tafel ligt, geeft alleen een opsomming van de onderwerpen die in het beoogde verdrag waarschijnlijk omschreven zullen worden en zet de artikelen vast in een volgorde. Giscard spreekt over een raamwerk. De invulling volgt later.
De Conventie, een denktank met 105 afgevaardigden van de nationale regeringen en parlementen en van de EU-instellingen, werd eind februari geïnstalleerd. In de loop van volgend jaar zal zij een blauwdruk voorleggen voor de toekomstige structuur en werkwijze. De lidstaten hebben daarna het laatste woord. De besluiten vereisen unanimiteit.
Een belangrijk discussiepunt betreft het aanstellen van iemand die gedurende een langere periode het voorzitterschap van de Unie bekleedt. Tot dusver rouleert deze functie per halfjaar onder de regeringen. De kleinere landen zijn bang dat zo’n post meestal zal toevallen aan een van de grote partners en dat die via deze constructie proberen een sterk stempel te drukken op de besluitvorming.
Verder geeft de vroegere Franse president een bepaling in overweging die landen het recht verschaft om vrijwillig uit te treden. Tegelijk zou er de mogelijkheid moeten komen om een lid te schorsen als het de fundamentele waarden schendt. Bij de bevoegdheden van de EU wordt rekening gehouden met de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit, vermeldt het ontwerp.
De burgers krijgen een dubbele nationaliteit. Zij mogen zich onderdaan van hun eigen natie noemen, maar staan straks ook officieel te boek als Europeaan. Wat betreft de naam voor de gemeenschap in nieuwe stijl opperde Giscard d’Estaing maandag diverse suggesties, zoals Verenigde Staten van Europa en Verenigd Europa.