Iran waarschuwt VS en Israël met rakettest
Iran heeft woensdag negen tests uitgevoerd met raketten voor de lange en middellange afstand. Het militaire machtsvertoon was een opnieuw een waarschuwing aan de Verenigde Staten en Israël. Die landen dreigen Iran aan te vallen als de islamitische republiek zijn omstreden nucleaire programma niet stopt.
Een van de raketten die vanuit de woestijn werd afgevuurd, was een nieuwe versie van de Shahab-3 raket, meldden Iraanse staatsmedia. Met een reikwijdte van 2000 kilometer kan de Shahab-3 doelen in Israël en ook Amerikaanse bases in de regio bereiken.„Het doel van deze oefeningen is te tonen dat we klaar zijn om onze natie te verdedigen. De vijand moet zijn fouten niet herhalen", zei generaal Hoseyn Salami, commandant van de luchtmacht van de Revolutionaire Garde, die samen met het reguliere leger de krijgsmacht van Iran vormt.
Een naaste medewerker van de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zei dinsdag nog dat Iran de Israëlische stad Tel Aviv en de Amerikaanse marine in de Perzische Golf als eerste zal „verbranden" bij een aanval op Iran.
Israël en de VS hebben aanvallen op Iran wegens zijn nucleaire programma nooit uitgesloten. De Israëlische vicepremier Shaul Mofaz zei vorige maand nog dat een aanval op Iran „onvermijdelijk" lijkt. Beide kernmachten zijn bang dat Iran in het geheim aan kernwapens bouwt.
De nucleaire activiteiten van Iran zijn alleen gericht op energievoorziening en niet op het maken van wapens, stelt Teheran. Dat is dan ook niet van plan het verrijken van uranium te stoppen, ondanks druk van het Westen.
De VS hebben de Iraanse rakettest veroordeeld. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Iran onmiddellijk moet stoppen met het ontwikkelen van langeafstandsraketten die kunnen worden gebruikt voor nucleaire wapens. Het Iraanse regime zondert zich alleen maar verder af van de internationale gemeenschap, aldus zegsman Gordon Johndroe.
Iran heeft overigens nog maar bescheiden vooruitgang geboekt in zijn nucleaire projecten als gevolg van sancties tegen dat land. Dit zei woensdag de Amerikaanse onderminister voor Politieke Zaken William Burns tegen de parlementscommissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden.
De Iraanse regering wil volgens Burns graag de indruk wekken dat ze vooruitgang boekt met haar nucleaire programma, „maar de werkelijke vooruitgang is bescheiden".
De Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn Democratische rivaal Barack Obama waren woensdag eensgezind in hun kritiek op Iran. Obama noemde Iran een „grote bedreiging" en riep op tot strengere sancties. De Democraat wil „agressieve diplomatie" en economische sancties om ervoor te zorgen dat Iran zijn gedrag verandert.
Zijn tegenstrever McCain benadrukte dat de rakettests aantonen dat het omstreden raketschild in Midden–Europa er snel moet komen. Dinsdag ondertekende minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een akkoord met Tsjechië dat zo’n schild mogelijk moet maken. Polen, waar onderscheppingraketten moeten worden geplaatst, aarzelt nog.