Wellink somberder over economische groei
President N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar nauwelijks zal groeien. Hij schat de toename voor 2002 op 0,2 procent, 0,5 procentpunt lager dan DNB tot nu toe verwachtte.
Ook voor volgend jaar schroeft DNB de raming terug. De economie zal in 2003 1 tot 1,5 procent groeien in plaats van 2,1 procent, aldus Wellink in het laatste nummer van DNB Magazine, dat morgen verschijnt.
DNB kondigde begin deze maand al aan de groeiverwachting naar beneden bij te stellen na de publicatie van de jongste groeicijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), maar gaf toen nog geen precies cijfer.
Het CBS becijferde begin deze maand dat de Nederlandse economie op de rand van een recessie verkeert. De economie groeide in de eerste twee kwartalen niet. Van een recessie is sprake als de economie twee of meer kwartalen achtereen krimpt.
Wellink is somberder dan de andere instellingen. Zo gaat het Centraal Planbureau (CPB) uit van 0,5 procent groei en denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de groei in Nederland op 0,4 procent uitkomt.
Volgens Wellink waren de laatste ramingen niet realistisch meer, gezien de cijfers die sinds de laatste schatting bekend werden. Zo laat het economisch herstel langer op zich wachten in de ogen van de bankpresident. „De onzekerheid in het Midden-Oosten heeft daaraan zeker een bijdrage geleverd”, aldus Wellink.
Hij vindt dat de economische gevolgen van de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten relatief meevallen, al beïnvloeden ze door de sindsdien opgelopen spanningen in het Midden-Oosten wel weer de wereldeconomie. Eind september was ook het IMF al somberder over het economisch herstel, vooral door de oplopende politieke onrust over Irak.
Wellink ziet ondanks alle negatieve ontwikkelingen ook positieve kanten. Zo wijst hij op het herstel van de internationale handel, de afnemende voorraden in de Verenigde Staten en de stijging van de productiviteit in dat land. Ook is het einde van de ict-hype in zijn ogen een verbetering. „Positief vind ik dat de zeepbel op de beurs is doorgeprikt. De lucht die je met name zag bij ict-aandelen moest er echt uit”, stelt Wellink.
Dat Nederland ondanks de wegvallende groei van de economie en de malaise op de beurs nog steeds niet in een recessie verkeert, wijst op een groot weerstandsvermogen, betoogt Welling. „Hadden we een paar jaar geleden meegemaakt wat in de afgelopen periode is gebeurd, dan zou dat zonder twijfel tot veel meer chaos op de financiële markten hebben geleid dan nu het geval is.” Volgens Wellink komt dat doordat de economisch vette jaren negentig zijn gebruikt voor de versterking van de financiële sector, de Europese economieën en de overheidsbudgetten.