Opnieuw veel banen geschrapt in VS
Werkgevers in de Verenigde Staten hebben in juni 62.000 banen geschrapt, de zesde maandelijkse daling van de werkgelegenheid op rij. Dat is de langste periode van banenverlies in de VS sinds 2002. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte dat donderdag bekend, een dag eerder dan normaal wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag op 4 juli.
De werkloosheid bleef in juni stabiel op 5,5 procent. De cijfers vallen iets slechter uit dan verwacht. Analisten dachten dat de werkloosheid zou dalen tot 5,4 procent en dat de werkgelegenheid exclusief de landbouwsector met 60.000 banen zou afnemen.Het banenverlies in mei werd bovendien opwaarts herzien tot een afname van 62.000 banen, van een eerder gemelde daling met 49.000 arbeidsplaatsen. Sinds begin dit jaar zijn al 438.000 banen in de VS verloren gegaan. De Amerikaanse economie koelt af door de malaise op de huizenmarkt en de kredietcrisis. Ook schrappen werkgevers in de VS banen om kosten te besparen wegens de hoge brandstofprijzen.
Vooral in bouwsector in de VS gingen opnieuw veel banen verloren. Het banenverlies bij bouwbedrijven kwam in juni uit op 43.000, na in mei al 37.000 arbeidsplaatsen te hebben verloren. Bij de door de hypotheek– en kredietcrisis hard getroffen financiële sector in de VS werden in juni 10.000 banen geschrapt, na een verlies van 3000 banen een maand eerder. In de Amerikaanse industrie gingen vorige maand 33.000 banen verloren.
De gemiddelde werkweek bleef in juni gelijk op 33,7 uur. Het gemiddelde uurloon steeg ten opzichte van de voorgaande maand met 6 dollarcent naar 18,01 dollar (11,43 euro).
Ook bleek dat vorige week 404.000 aanvragen voor een WW–uitkering zijn ingediend in de VS. Hier werd gerekend op 385.000 aanvragen.
De afzwakkende Amerikaanse arbeidsmarkt, gecombineerd met de huizencrisis en de oplopende inflatie is slecht nieuws voor de consumentenbestedingen in de VS. Die komen daardoor steeds meer onder druk te staan, wat het herstel van de Amerikaanse economie hindert. De consumentenuitgaven zijn goed voor twee derde van de Amerikaanse economie.