Sarkozy voorzitter Europese Unie
Frankrijk is sinds dinsdag een halfjaar voorzitter van de Europese Unie. Het land volgt hiermee Slovenië op, het eerste Oost-Europese land dat ooit de EU heeft geleid.
De Franse president en ministers leiden komende zes maanden de vele vergaderingen van ministers uit de 27 EU-landen. President Nicolas Sarkozy wil vooral de EU-defensie op de agenda zetten. Hij wil de samenwerking versterken, min of meer als alternatief voor de NAVO.Het eerste EU-beraad onder Frans voorzitterschap is donderdag in Parijs. Dat beraad gaat vooral over energiebesparing en minder CO(in2(-uitstoot. De eerste grote EU-top is 13 juli, ook in Parijs. Sarkozy verwelkomt daar de premiers en presidenten van alle EU-landen evenals veel andere landen rond de Middellandse Zee voor een zogeheten Mediterrane Unieoverleg.
Frankrijk draagt 1 januari het roulerend voorzitterschap over aan Tsjechië. Daarna is het de beurt aan Zweden, gevolgd door Spanje en België. Op 1 januari 2016 is Nederland weer aan de beurt.
Een belangrijke taak van Sarkozy zal zijn het EU-hervormingsverdrag opnieuw te redden, na het Ierse nee. De Poolse president Lech Kaczynski heeft te kennen gegeven te weigeren zijn handtekening te zetten onder het nieuwe verdrag. Volgens hem is ondertekening zinloos na het Ierse nee vorige maand tegen het zogenoemde Verdrag van Lissabon.
Kaczynski maakte zijn besluit bekend in een interview met de krant Dziennik, die het gesprek dinsdag publiceerde. Het Poolse parlement stemde in april voor ratificatie, maar voor een bevestiging is een handtekening van de president nodig.
Gisteren bleek dat ook de Duitse president Horst Köhler wacht met de ondertekening van het EU-verdrag. Köhler wil dat het Duitse constitutioneel hof eerst een oordeel geeft over het verdrag, waarmee de lidstaten meer bevoegdheden overdragen aan de Europese Unie.