Buitenland

Zimbabwanen niet massaal naar de stembus

De inwoners van Zimbabwe leken vrijdag niet in de ban te zijn van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Internationale mediaorganisaties repten van een lage opkomst. Oppositieleider Morgan Tsvangirai zei dat miljoenen mensen de stembusgang hebben geboycot, ondanks intimidatie door het regime.

ANP
27 June 2008 18:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:02
HARARE - Zimbabwanen in de rij voor een stembureau in de hoofdstad Harare. Foto EPA
HARARE - Zimbabwanen in de rij voor een stembureau in de hoofdstad Harare. Foto EPA

De huidige president Robert Mugabe was de enige kandidaat omdat Tsvangirai zich had teruggetrokken wegens de gewelddadige campagne tegen zijn aanhang. Tsvangirai vluchtte zondag naar de Nederlandse ambassade. Hij zei vrijdag op een persconferentie dat geen sprake was van verkiezingen, maar van intimidatie op grote schaal „waarbij de mensen werden gedwongen te stemmen".Over het verloop van de stembusgang kwam weinig informatie naar buiten omdat het regime van Mugabe buitenlandse journalisten beperkingen had opgelegd. Een verslaggever van de BBC liet weten dat hij „nog nooit zo’n beangstigende verkiezing had meegemaakt". Mensen die niet met inkt op de wijsvinger kunnen bewijzen dat ze een gang naar een stembureau hebben gemaakt, kunnen blootstaan aan wreedheden door de regeringspartij ZANU-PF, aldus de BBC. Lidmaatschapskaarten van de ZANU-PF zouden op de zwarte markt voor grote bedragen van de hand gaan. Kopers denken dat een kaart bescherming biedt tegen agressie door milities van de ZANU-PF.

Mugabe brak vrijdagmorgen zijn stem uit in de hoofdstad Harare. Het 84-jarige staatshoofd zei dat hij,fit en optimistisch" was. De internationale kritiek dat er van eerlijke verkiezingen geen sprake was, heeft hij steeds van de hand gewezen. Wel suggereerde de president dat over een deling van de macht zou kunnen worden gesproken.

Minister–president Balkenende noemde de verkiezingen een ’farce’. De premier sprak na afloop van de ministerraad van „dramatische ontwikkelingen’ en stelde dat Mugabe elke vorm van geloofwaardigheid heeft verloren door zijn campagne van haat en geweld. De uitkomst van de verkiezingen is illegaal en ongeldig voor Nederland.

Ook de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, stelde dat de stembusgang illegaal was. De ministers van Buitenlandse Zaken van de acht rijke industrielanden lieten weten dat de internationale gemeenschap de uitslag van de verkiezingen afwijst als deze niet representatief is voor de mening van het volk. Ook benadrukten ze dat de uitslag van de eerste verkiezingsronde in Zimbabwe van eind maart moet worden gerespecteerd. Toen behaalde Tsvangirai meer stemmen dan Mugabe. Volgens de oppositiepartij Beweging van Democratische Verandering (MDC) haalde Tsvangirai in de eerste ronde genoeg stemmen om tot president te worden gekozen. Het regime erkende dat Tsvangirai meer stemmen dan Mugabe kreeg, maar onvoldoende om in een keer te worden gekozen.

Het is onduidelijk wanneer de officiële uitslag van de tweede ronde wordt bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer