Steeds meer productie van opium in Irak
Ze worden steeds zichtbaarder in Irak: de papavervelden voor de productie van opium. Het gewelddadige land lijkt langzaam maar zeker te veranderen van een doorvoerland voor Afghaanse opium en heroïne in een drugsproducerende natie.
Volgens een donderdag verschenen rapport van denktank Senlis Council is de productie nog zeer beperkt, maar zie je in steeds meer gebieden papaver verschijnen. In het midden van het land bij Diwaniyah, in het zuidoosten bij Nasiriyah en in het oosten bij Khalis zijn papavervelden opgedoken.Het zijn vooral gewapende groepen en milities die de productie van opium en smokkel van drugs ter hand nemen. Zij maken daarbij gebruik van het machtsvacuüm, de corruptie en de zwakke overheidsinstanties in Irak. Met drugssmokkel en -productie financieren deze groepen, waaronder al-Qaida in Irak, hun activiteiten.
De afgelopen jaren was Irak al een middelpunt voor de doorvoer van drugs uit Afghanistan. Er zijn twee belangrijke smokkelroutes. Een loopt via de zuidelijke haven van Umm Qasr en sluist de harddrugs door naar de Golfstaten. De andere doorvoerlijn is in het noorden. Daar gaat heroïne via Turkije door naar West-Europa.
Volgens de Senlis Council is de smokkel en productie nog beperkt. Maar de drugseconomie biedt enorme mogelijkheden aan milities en lokale krijgsheren en dit dient niet te worden onderschat, aldus de denktank.
De Amerikaanse Senaat heeft gisteren in Washington onvoorwaardelijk ingestemd met een nieuwe injectie voor de oorlog in Irak en de strijd in Afghanistan. Het gaat om 161,8 miljard dollar, ruim 100 miljard euro, voor het jaar 2009.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ging vorige week al akkoord. President George Bush kan de instemming als een politieke overwinning beschouwen, want er zijn geen voorwaarden aan de besteding van deze middelen verbonden, zoals bijvoorbeeld een uiterste datum voor de terugtrekking van troepen.
Voor het Amerikaanse ingrijpen in Afghanistan en de oorlog in Irak heeft het Amerikaanse parlement nu bij elkaar al zeker 800 miljard dollar (508 miljard euro) uitgetrokken. Het meeste geld ging op in Irak. Bush’ ambtstermijn eindigt in januari 2009.