Noord–Korea overhandigt nucleair dossier
Noord–Korea heeft China donderdag een langverwacht document overhandigd waarin het land een overzicht geeft van zijn nucleaire programma. Dat meldde de BBC. In het stuk doet Pyongyang onder meer uit de doeken hoe groot zijn plutoniumvoorraad is.
De Chinezen zullen het document overdragen aan de Verenigde Staten. Dat land zal, als de informatie volledig is, Noord–Korea binnen 45 dagen van de zwarte lijst van staten die terreur sponsoren halen, zo maakte het Witte Huis kort na de overhandiging van het document bekend. Daardoor vervallen allerlei sanctiemaatregelen tegen Noord–Korea.Een zegsvrouw van het Witte Huis sprak van „een belangrijke stap", maar benadrukte ook „dat er nog meer werk moet gebeuren opdat de isolatie van Noord–Korea kan worden beëindigd". Zo moeten alle nucleaire installaties worden ontmanteld en openstaande vragen over uranium en verspreiding van nucleaire kennis worden beantwoord.
Vorig jaar februari kwam het zeslandenoverleg, waaraan Noord– en Zuid–Korea, China, VS, Japan en Rusland deelnemen, overeen om Noord–Korea’s nucleaire programma te ontmantelen in ruil voor economische en diplomatieke steun. In juli werd daarop de nucleaire installatie van Yongbyon gesloten. Daarna zat de uitvoering van het akkoord tot voor kort in een impasse.
In Yongbyon blaast Pyongyang vrijdag de koeltoren van de nucleaire installatie op. Daarvoor zijn een Amerikaanse topdiplomaat en internationale media uitgenodigd. Hiermee wil het obscure regime van Noord–Korea volgens analisten laten zien dat het zich aan het akkoord zal houden.
Het land verkeert in een diepe economische en politieke crisis. Volgens Zuid–Koreaanse organisaties is er een grote hongersnood gaande in het noordelijke buurland. Noord–Korea werd in de jaren negentig ook getroffen door hongersnood, die naar schatting een miljoen mensen het leven kostte. Sindsdien is het communistische land afhankelijk van buitenlandse voedselhulp om de 23 miljoen inwoners te voeden.