Buitenland

Kiescommissie: Stembusgang Zimbabwe gaat door

De kiescommissie in Zimbabwe geeft niet toe aan de internationale druk op het Afrikaanse land. Ze heeft woensdag laten weten dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen vrijdag gewoon doorgaat. President Robert Mugabe meldde een dag eerder ook al dat de stembusgang niet wordt afgelast, ook al is hij de enige kandidaat.

ANP
25 June 2008 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 06:01
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is woensdag na een persconferentie in de tuin van zijn huis in Harare weer teruggekeerd naar de Nederlandse ambassade in de Zimbabwaanse hoofdstad. Foto EPA
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is woensdag na een persconferentie in de tuin van zijn huis in Harare weer teruggekeerd naar de Nederlandse ambassade in de Zimbabwaanse hoofdstad. Foto EPA

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai had woensdag even de Nederlandse ambassade verlaten voor een persconferentie in de tuin van zijn huis in Harare. Hij riep de Afrikaanse Unie (AU) en de Verenigde Naties op om in te grijpen in Zimbabwe. „De dictator Mugabe moet volkomen worden geïsoleerd en de bevolking moet worden beschermd door een gewapende vredesmacht".Tsvangirai wil dat de regering van Mugabe al het geweld staakt en illegale wegblokkades opheft. Ook eist de MDC-leider dat hulporganisaties weer worden toegelaten tot het land, verkozen parlementsleden worden ingezworen en alle politieke gevangenen worden vrijgelaten.

Na de conferentie keerde Tsvangirai terug naar de Nederlandse ambassade. „Ik zal hier blijven zolang dat noodzakelijk is", zei de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft hem verzekerd dat hij altijd welkom is.

Tsvangirai zocht zondag zijn toevlucht bij de Nederlandse ambassade uit angst voor geweld. Die dag stapte de MDC-leider, die de eerste ronde van de verkiezingen (29 maart) had gewonnen, uit de verkiezingsrace. Geweld tegen zijn partijgenoten kostte de afgelopen weken al circa negentig mensen het leven.

Tsvangirai zei dat hij tot de verkiezingen van vrijdag bereid is te praten met Mugabe. Maar daarna zal hij geen contact meer hebben met de regering. De MDC beschouwt de tweede ronde als illegaal en wil „niets te maken hebben", met de nieuwe regering. De 84-jarige Mugabe is sinds 1980 aan de macht.

De Keniaanse premier Raila Odinga denkt dat de situatie in Zimbabwe kan uitlopen op een genocide als de wereld niet snel ingrijpt. „Zimbabwe is een ramp in wording", aldus Odinga. De Keniaanse leider pleit voor uitstel van de verkiezingen van vrijdag. Als dat niet lukt, moet een prominente Afrikaanse bemiddelaar worden aangesteld.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki wordt gezien als de leider die het beste kan onderhandelen met Mugabe en Tsvangirai. Maar hij geeft voorlopig niet thuis. Leiders uit Zuidelijk Afrika komen woensdag in Swaziland bijeen voor overleg, maar Mbeki zal het crisisberaad van het regionaal samenwerkingsverband SADC (Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika) niet bijwonen. Hij zegt niet te zijn uitgenodigd, maar de SADC spreekt dit tegen.

Groot-Brittannië bereidt alvast zwaardere sancties voor tegen zijn voormalige kolonie. De regering wil leden van het regime financiële en reisbeperkingen opleggen uit woede over het verkiezingsgeweld. Britse bedrijven krijgen het advies om niet te investeren in het Afrikaanse land. Daarnaast ontnam Groot-Brittannië Mugabe het ereridderschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer