Buitenland

Koningin begint aan staatsbezoek Litouwen

Koningin Beatrix brengt van dinsdag tot en met donderdag een staatsbezoek aan de republiek Litouwen, op uitnodiging van president Valdas Adamkus. Het bezoek speelt zich af in de hoofdstad Vilnius en de oude hoofdsteden Trakai en Kaunas.

ANP
24 June 2008 07:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:00
VILNIUS - Koningin Beatrix brengt vanaf dinsdag een staatsbezoek aan de Republiek Litouwen op uitnodiging van president Valdas Adamkus, de straten van Vilnius zijn versierd met Nederlandse vlaggen en Litouwse vlaggen. De koningin bezoekt de hoofdstad Viln
VILNIUS - Koningin Beatrix brengt vanaf dinsdag een staatsbezoek aan de Republiek Litouwen op uitnodiging van president Valdas Adamkus, de straten van Vilnius zijn versierd met Nederlandse vlaggen en Litouwse vlaggen. De koningin bezoekt de hoofdstad Viln

Het staatsbezoek aan het 3,4 miljoen mensen tellende Litouwen volgt op dat aan Estland, vorige maand. Twee jaar eerder was de vorstin in Letland. Ze heeft gekozen voor drie aparte reizen naar de Baltische staten, omdat die niet langer als trio willen worden gezien.De vorstin komt dinsdagmiddag aan in Vilnius, een stad die in nog geen twee decennia enorm is gerenoveerd. De Litouwers kijken uit naar de komst van de koningin, getuige perspublicaties, Nederlandse vlaggen in de hoofdstad en de aanmelding van honderd Litouwse mediamensen die verslag willen doen.

Nederland is er verder nog niet zo bekend, behalve van Rembrandt, Van Gogh en de handel in tweedehands auto’s, zeggen waarnemers. Het enthousiasme om bij Europa te horen is echter enorm, ook al vanwege de grotere onafhankelijkheid van Rusland (nog altijd de grootste handelspartner en enorm belangrijk voor de levering van olie en gas), die het EU–lidmaatschap met zich mee kan brengen. De euro is niettemin nog ver weg, door de hoge inflatie. De afgelopen maand was die zelfs 12 procent.

Op 12 oktober zijn er parlementsverkiezingen en weinig partijen hebben trek om inpopulaire maatregelen tegen de inflatie te nemen. De belastingen worden juist verlaagd, de minimumlonen gaan omhoog.

Intussen zoekt veel jong talent zijn geluk in het buitenland, vanwege de salarissen en het gevoel beter gewaardeerd te worden. Vooral Engeland en Ierland zijn geliefde vestigingsplaatsen.

Bij de ouderen heerst nog wel een beetje de Sowjet–cultuur, melden kenners. Het valt ze soms niet mee initiatieven te ontplooien en beslissingen te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer