Economie

„Pas op de plaats met megastallen”

De overheid moet een pas op de plaats maken in de ontwikkeling van megastallen. Tenzij in de plannen wordt aangetoond dat de ontwikkeling echt wat oplevert op het gebied van duurzaamheid.

Van onze verslaggever
19 June 2008 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:59
De overheid moet een pas op de plaats maken in de ontwikkeling van megastallen. Foto ANP
De overheid moet een pas op de plaats maken in de ontwikkeling van megastallen. Foto ANP

Met dat voorstel kwam Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu woensdag in Arnhem. Hij gaf zijn boodschap af aan voor- en tegenstanders die op aparte congressen in de Gelderse hoofdstad spraken over de grote veebedrijven.De ene bijeenkomst was in congrescentrum Musis Sacrum, de andere voor de deur van het complex in hartje Arnhem in een speciaal voor de gelegenheid opgezet tentenkamp. Op beide locaties werd ongeveer over dezelfde thema’s gesproken: kansen en bedreigingen, duurzaamheid, inpassing in het landschap en juridische aspecten.

Verschillend was de toegangsprijs. Het congres in Musis Sacrum, georganiseerd door Elsevier Congressen, kostte 699 euro. Het evenement van Milieudefensie buiten was gratis. Deelnemers werden, zittend op strobalen, getrakteerd op broodjes boerenkaas en biologisch sinaasappelsap.

Van der Schans -hij sprak zowel binnen als buiten- vergeleek „de lawine” aan rapporten over megastallen. „De positieve aspecten zijn vooral gebaseerd op aannames. Uit landschappelijk oogpunt is concentratie aan te bevelen, terwijl voor de volksgezondheid spreiding beter zou zijn. Dat vormt een gordiaanse knoop.”

Van der Schans vindt dat het Rijk zich meer met de kwestie moet bemoeien. „Als megastallen toch van groot economisch belang blijken, kan ik me voorstellen dat het Rijk in het belang van de bv Nederland meer regie wil.”

In Horst aan de Maas, een van de gemeenten waar een aanvraag voor een megastal ligt, zou die bijstand welkom zijn. Bestuurders daar vinden eigenlijk dat ze het zelf allemaal maar moeten uitzoeken. „Ik sta helemaal alleen”, aldus verantwoordelijk wethouder Litjens. Omwonenden zijn fel tegen de plannen voor een megastal in Grubbenvorst. „We zeggen ja tegen boerenlandbouw, maar nee tegen megabedrijven”, vertelde Riky Schut van de actiegroep Behoud de Parel gisteren. Ze is vooral bezorgd over de gezondheidseffecten.

Minister Verburg (Landbouw) heeft aangeboden om gemeenten en provincies met raad en daad bij te staan, maar ze vindt het geen taak van het Rijk om over de komst van zo’n groot bedrijf te beslissen. SP-Kamerlid Polderman hoopt nog steeds dat Verburg haar koers bijstelt. „Het is goed dat ou-minister Veerman informeel toegeeft dat dit nooit de bedoeling is geweest, maar het gaat erom dat Verburg dat doet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer