Buitenland

Chinezen verklaren tegenspoed vanuit volksgeloof

Het wil maar niet ophouden met regenen in de zuidelijke provincies van China. Het jaarlijkse regenseizoen brengt altijd veel ellende, maar volgens de Chinese media gaat het ditmaal om de ergste overstromingen in vijftig jaar. Er zijn al meer dan honderd doden geteld, en meer dan 1 miljoen mensen hebben hun huizen verlaten.

Van onze correspondent
19 June 2008 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:59

De Chinese bevolking begint zich af te vragen waar ze al deze rampspoed aan te danken heeft. Sinds het Chinese Nieuwjaar is China getroffen door drie natuurrampen, dodelijke rellen in Tibet en hoog oplaaiende conflicten over de olympische fakkeltocht.De organisatoren van de Spelen hadden er nu juist alles aan gedaan om geluk af te dwingen. De openingsceremonie staat gepland voor 8 augustus om acht uur ’s avonds, en dat in het jaar 2008. Het getal acht staat in de Chinese traditie voor voorspoed.

Officieel is dergelijk bijgeloof uitgebannen door de Communistische Partij, maar zelfs onder het partijkader houden velen rekening met geluks- en ongeluksgetallen. Zo ontbreken in veel Chinese gebouwen de vierde en de veertiende verdieping, omdat die getallen klinken als ”dood”. Maar het getal acht wordt bijna hetzelfde uitgesproken als het woord voor voorspoed, en staat dus voor geluk.

Inmiddels denken veel Chinezen niet meer zo positief over het getal acht. Op internet en in cafés speculeren ze over de data van de recente rampen. De bizarre sneeuwstormen in het zuiden van China begonnen op 25 januari. Dat is 2+5+1=8. En de rellen in Tibet braken uit op 14 maart. Dat is 1+4+3=8. Toen kwam de aardbeving, die volgens de Chinese media een kracht had van 8 op de schaal van Richter. De datum, 12 mei, is opgeteld niet alleen 8, maar was ook nog eens de geboortedag van Siddharta, de eerste boeddha, volgens de traditionele maankalender. En jawel, het was precies 88 dagen voor het begin van de Olympische Spelen op 8 augustus.

Het internet wordt momenteel streng gecensureerd op verdere speculaties, die nog gerichter naar de Spelen wijzen als de oorzaak voor alle leed. De vijf olympische mascottes, de Fuwa’s, zouden symbool staan voor de ellende die dit jaar over China komt.

De gele Fuwa (Jingjing) stelt een Tibetaanse antilope voor en zou staan voor de rellen van maart. De rode mascotte, Huanhuan, symboliseert vuur.

De demonstraties rond de olympische fakkel in Olympos, Londen en Parijs, is door veel Chinezen als een directe aanval op hun land ervaren. Dan is er de groene Fuwa, Nini. Deze mascotte verbeeldt een vogel met een vlieger op het hoofd. Op 28 april botsten twee treinen op elkaar bij Weifang, een stad in de provincie Shandong die de bijnaam ”vliegerstad” heeft. Tweeënzeventig mensen overleden en meer dan 400 raakten gewond.

De panda (Jingjing) is de mascotte voor de provincie Sichuan. De regio waar de panda’s leven, werd zwaar getroffen door de aardbeving van vorige maand. Bijna 70.000 mensen vonden de dood, en 5 miljoen mensen raakten dakloos. Overigens vonden de panda’s uit het pandacentrum van Chengdu een tijdelijk onderdak in de dierentuin van Peking.

Een paar weken lang hielden mensen hun hart vast, uit angst voor wat de vijfde olympische mascotte nog voor ramp in petto had. Dat is de blauwe Beibei, een vis uit de Yangtzerivier. Nu het regenseizoen is begonnen, lijkt het antwoord duidelijk. Overstromingen in twaalf provincies, waarbij de provincie Guangdong het zwaarste getroffen is. Guangdong is het economische hart van zuidelijk China. De overstromingen daar betekenen niet alleen het verlies van tientallen mensenlevens, maar ook ernstige economische gevolgen. De vissen staan in China bovendien symbool voor rijkdom en voedsel.

Neemt iemand in China deze speculaties serieus? Vraag je het op de man af, dan zullen de meeste mensen zeggen dat het klinkklare onzin is. Maar als je er over doorpraat, blijkt toch dat ze erover hebben nagedacht of hun eigen theorie hebben. Of ze nu communist zijn, boeddhist of christen, de meerderheid van de Chinezen gelooft daarnaast in de eigen traditie. En in de geluk- dan wel ongelukbrengende getallen daarbij. Dus neemt ook de overheid de speculaties serieus. Diverse websites waar internetters chatten over dit bijgeloof, zijn inmiddels geblokkeerd.

Aan de voet van een door de aardbeving zwaar beschadigd boeddhistisch klooster in Sichuan zit de oude waarzegger Huang. Hij voorspelt mensen de toekomst door hun gezichten te lezen. Ook weet hij te vertellen dat acht een bedrieglijk geluksgetal is. Hij somt allerlei voorbeelden op uit de recente geschiedenis, zoals de Culturele Revolutie en de demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede, die volgens hem allemaal samenhingen met het nummer acht.

Toch denkt hij dat de Olympische Spelen China wel geluk zullen brengen. Maar je hoeft geen waarzegger te zijn om te kunnen voorzien dat wie iets anders beweert, zich daarmee niet geliefd maakt bij de autoriteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer