Economie

Bezwaar aantekenen moet tijdig gebeuren

Het kan natuurlijk voorkomen: dat iemand het niet eens is met een door de inspecteur opgelegde aanslag, omdat hij vindt dat de inspecteur zich vergist in de cijfers of omdat deze de fiscale regels onjuist zou toepassen. In dat geval kan er bezwaar worden aangetekend.

Wilbert van Vliet
19 June 2008 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:59

Een meningsverschil met de inspecteur kan bijvoorbeeld ontstaan als hij de aanslag hoger vaststelt dan iemand in de aangifte heeft vermeld. Het aantekenen van bezwaar geldt overigens ook als mogelijkheid om in de aangifte gemaakte fouten alsnog te herstellen. Door het aantekenen van bezwaar kan verder een mogelijk discussiepunt aan de orde worden gesteld (om zeker te weten dat de inspecteur een gedegen en finaal oordeel zal vellen).Het aantekenen van bezwaar is in principe het laatste redmiddel tegen een definitieve aanslag. Als de termijn voor het indienen van bezwaar (zes weken) is verstreken, staat de aanslag vast en moet deze volledig worden betaald. Slechts in bijzondere gevallen is hierna nog een vermindering van de aanslag mogelijk: via de zogenoemde ambtshalve vermindering. Voorlopige aanslagen kunnen na het aflopen van de bezwaartermijn nog wel worden hersteld, omdat deze -zoals de term al aangeeft- nog niet definitief zijn.

Faxen
Het is dus van groot belang om tegen definitieve aanslagen tijdig bezwaar aan te tekenen. De termijn van zes weken start met ingang van de dag na die van dagtekening van het aanslagbiljet. Alleen als het einde van de termijn valt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, loopt hij pas op de eerstvolgende werkdag af.

Om discussies over trage postbezorging te voorkomen, wordt een verlenging met een week toegestaan, indien het duidelijk is dat de brief wel op tijd is verzonden. Ook zeer bijzondere omstandigheden kunnen termijnoverschrijving rechtvaardigen. Vakantie valt hier bijvoorbeeld absoluut niet onder.

In de regel is het dus het allerbeste om het bezwaarschrift gewoon ruim op tijd te verzenden en dit ook aangetekend met ontvangstbevestiging te doen, zodat er een bewijs van verzending en ontvangst aanwezig is. Indien de inspecteur het bezwaarschrift te laat heeft ontvangen, zal hij het bezwaar niet in behandeling nemen, oftewel niet-ontvankelijk verklaren. Een bezwaarschrift faxen mag op zich niet, maar de Belastingdienst biedt dan de mogelijkheid tot herkansing door alsnog om de originele brief te vragen.

Ook het persoonlijk afgeven van een bezwaarschrift bij de Belastingdienst kan een oplossing zijn, maar vraag in dat geval wel om een ontvangststempel en een kopie van de brief met ontvangststempel; de kopie moet u dan goed bewaren. Let in dat geval ook op de openingstijden van het belastingkantoor. Erg modern is de Belastingdienst niet, want het e-mailen van een bezwaarschrift is niet mogelijk.

In principe moet het bezwaar worden ingediend bij de inspecteur die de beslissing over de aanslag heeft genomen. Om praktische redenen staat op het aanslagbiljet vermeld aan wie het bezwaar moet worden gericht. De overige voorwaarden waaraan het bezwaarschrift moet voldoen zijn:

  • het bezwaarschrift moet ondertekend zijn;
  • het moet de naam en het adres van de indiener bevatten;
  • er moet een dagtekening op het bezwaarschrift zijn vermeld;

  • de bestreden aanslag moet erop staan;
  • het bezwaar moet worden gemotiveerd onder vermelding van het bestreden bedrag.
Indien aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, kan de inspecteur het bezwaarschrift niet-ontvankelijk verklaren. Wie echter geen kans ziet om op tijd een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen, kan de motivering vooralsnog achterwege laten - dit heet een pro-formabezwaar. Er volgt dan snel een brief met de oproep het verzuim binnen vier weken te herstellen. Wie hieraan geen gehoor geeft, ontvangt binnen twee weken een laatste oproep om dit alsnog binnen twee weken te doen. Hierna zijn de kansen op toekenning van het bezwaar verkeken.

Proceskosten
Een gebruikelijke indeling van het bezwaarschrift is: een korte inleiding onder vermelding van de aanslag, een weergave van de relevante feiten, een omschrijving van het bestreden bedrag en een motivering waarom de aanslag niet zou kloppen. De onderbouwing kan gebaseerd zijn op de feiten of op de toepassing van de wet. Soms kan een ongelijke behandeling (vergeleken met anderen) reden zijn voor bezwaar.

De Belastingdienst kan in principe een relatief geringe vergoeding voor proceskosten betalen. Hierom moet in het bezwaarschrift worden verzocht. De vergoeding volgt alleen als de indiener van het bezwaar in het gelijk wordt gesteld. Voor de volledigheid kan het geen kwaad in het bezwaarschrift te verzoeken om uitstel van betaling voor het deel van de aanslag dat wordt bestreden, al gebeurt dit veelal automatisch.

Na ontvangst van een bezwaar neemt de Belastingdienst het in behandeling. Wie het oneens is met de uitspraak op bezwaar, kan naar de rechter stappen.

De auteur is werkzaam bij PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs NV. Reageren aan scribent? fiscaliteiten@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer