Buitenland

Gezant president Abbas naar Gaza

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft besloten een gezant naar de Gazastrook te sturen om de weg te plaveien voor verzoeningsoverleg met Hamas. De gezant, Himat Zeid, heeft dit maandag gezegd.

Buitenlandredactie
17 June 2008 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:58

Zeid zou dinsdag al naar de Gazastrook afreizen. Hij wordt de eerste vertegenwoordiger van Abbas die Gaza bezoekt sinds Hamas vorig jaar juni de troepen van Abbas’ Fatahpartij onder de voet liep en het gebied bezette.Zeid zei niet met Hamas te zullen praten, maar overleg te zullen voeren met Fatahleiders in de Gazastrook. Veel van hen zijn fel gekant tegen verzoening met Hamas.

Abbas riep eerder deze maand op tot verzoening, maar stelde ook dat Hamas de macht over Gaza zal moeten opgeven. Hamas verwelkomde de oproep tot een dialoog, maar gaf geen tekenen dat de beweging bereid is de macht over het gebied op te geven.

Zondag noemde het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst van Fatah in de Gazastrook, Mohammed Dahlan, nationale verzoening voor de Palestijnen „een noodzaak.” Dahlan zei geen aanwijzingen te hebben dat Hamas bereid is de greep op Gaza op te geven. Hij zei dat Abbas het initiatief tot toenadering dient te nemen.

Israël en Syrië gaan elkaar regelmatig ontmoeten in een poging tot een vredesakkoord te komen. Dat is de uitkomst van een tweede ronde van indirecte onderhandelingen tussen beide landen. Dat meldde een hooggeplaatste Israëlische functionaris maandag.

Twee naaste medewerkers van de Israëlische premier Ehud Olmert waren de afgelopen twee dagen in de Turkse hoofdstad Ankara. Daar overlegden zij via Turkse bemiddelaars met Syrische afgevaardigden.

„De gesprekken vonden plaats in een positieve en opbouwende sfeer. Beide partijen herhaalden vastbesloten te zijn om vooruitgang te boeken in de gesprekken en om elkaar op reguliere basis te ontmoeten”, zei de functionaris na afloop van het overleg. Er zijn data geprikt om elkaar in de komende weken nog twee keer te spreken.

Israël bezet sinds de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 de Syrische Golanhoogte en annexeerde de regio later. Beide landen zijn officieel nog in oorlog. Ze hervatten hun onderhandelingen in mei. Dat gebeurde na acht jaar waarin de aartsvijanden elkaar niet spraken. In 2000 liep het vredesoverleg op het laatste moment stuk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer