Buitenland

Bush maant Karzai tot samenwerking

De Amerikaanse president George Bush wil dat Afghanistan intensiever gaat overleggen met Pakistan over het bestrijden van militante moslimgroepen in het grensgebied van de twee landen. Bush hoopt daarmee de snel oplopende spanningen tussen de buurlanden te verminderen.

Buitenlandredactie
17 June 2008 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:58

„De samenwerking moet beter”, stelde de Amerikaanse president maandag na overleg met de Britse premier Gordon Brown in Londen. Eerder die dag had een woedende Pakistaanse regering de Afghaanse ambassadeur nog op het matje geroepen. Minister van Buitenlandse Zaken Mehmood Qureshi zei dat Pakistan het „overduidelijk” zal maken dat het zich zal verdedigen als Afghaanse troepen het land binnenvallen. Hij noemde de opmerkingen van Karzai „onverantwoordelijk.”Islamabad reageerde op het dreigement van de Afghaanse president Hamid Karzai om „terroristennesten” van de radicaalislamitische taliban in Pakistan aan te vallen. Volgens Karzai doet Pakistan te weinig tegen de extremisten in de grensgebieden. De taliban voeren vanuit deze regio’s geregeld aanvallen uit op Afghanistan. Het gezag van de Pakistaanse regering is er zeer beperkt. Het was voor het eerst dat Karzai dreigde met gewapend optreden in het buurland.

Bush zei de frustratie van de Afghaanse regering te begrijpen. Hij riep op een traditionele bijeenkomst van stamleiders in de regio (een zogeheten jirga) te beleggen om de kwestie op te lossen. „Het zou een goed idee zijn om het jirgaproces te hervatten.”

Pakistan steunde in het verleden de conservatief islamitische taliban, die tot eind 2001 aan de macht waren in grote delen van Afghanistan. Islamabad veranderde zijn beleid na de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten.

In verband met de strijd tegen de taliban in Afghanistan kondigde de Britse premier Brown aan ruim 200 militairen extra naar het land te sturen. De uitbreiding vergroot het Britse troepenbestand in het zuiden van Afghanistan tot meer dan 8000 militairen. De meesten zijn gelegerd in het door geweld geteisterde Helmand, een buurprovincie van Uruzgan waar de Nederlandse missie is gestationeerd.

Honderden talibanstrijders hebben verscheidene dorpen bezet in het district Arghandab, ten noorden van de stad Kandahar. Een plaatselijke bestuurder, Mohammad Farooq, heeft dit maandag gezegd. ISAF-troepen en Afghaanse militairen treffen voorbereidingen het offensief van de taliban een halt toe te roepen, meldde ISAF.

Farooq zei dat ongeveer 500 taliban het district waren binnengevallen. Arghandab ligt in het midden van de provincie Kandahar en is gesitueerd ten noorden van de stad Kandahar, de hoofdstad van de provincie. De vallei is rijk aan boomgaarden.

Een stamleider uit Kandahar, Haji Ikramullah Khan, waarschuwde dat het gebied ideaal is voor guerrillavoering en dat het een geschikte uitvalsbasis vormt voor aanvallen op de stad Kandahar. Khan zei dat de Russen in de jaren tachtig Arghandab vanwege grote verliezen nooit hadden bezet.

Het offensief van de taliban volgt op een operatie, afgelopen vrijdag, waarbij ongeveer 400 talibanstrijders zijn bevrijd uit de gevangenis van Kandahar. ISAF-woordvoerder Mark Laity zei dat er als gevolg van die uitbraak meer vijanden in de regio zijn, en dat daar een antwoord op moet worden gegeven. Hij voegde hieraan toe dat ISAF-militairen en Afghaanse militairen aan het hergroeperen zijn om „iedere potentiële dreiging” het hoofd te bieden.

Amerikaanse en Afghaanse militairen doodden elders in Afghanistan 35 vijandige strijders, zeiden legerwoordvoerders. In de zuidoostelijke provincie Zabul vonden zondag twintig rebellen de dood nadat zij een legerpatrouille hadden aangevallen met raketten, mortieren en automatische geweren. De aangevallen manschappen verzochten om luchtsteun, waarna de strijd snel was beslist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer