Buitenland

„Groep-Khan bezorgde Iran blauwdruk kernwapen”

Een door de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan geleide smokkelgroep heeft mogelijk blauwdrukken voor een geavanceerd, compact kernwapen gedeeld met landen als Iran en Noord-Korea. Dat staat volgens The Washington Post in een rapport waaraan de voormalige wapeninspecteur van de Verenigde Naties, David Albright, de laatste hand legt.

Van onze correspondent
16 June 2008 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
WASHINGTON - Een door de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan geleide smokkelgroep heeft mogelijk blauwdrukken voor een geavanceerd, compact kernwapen gedeeld met landen als Iran en Noord-Korea. Dat staat volgens The Washington Post in een rapport
WASHINGTON - Een door de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan geleide smokkelgroep heeft mogelijk blauwdrukken voor een geavanceerd, compact kernwapen gedeeld met landen als Iran en Noord-Korea. Dat staat volgens The Washington Post in een rapport

Het was al bekend dat de smokkelgroep bomgerelateerde onderdelen heeft verkocht aan Libië, Iran en Noord-Korea. Albright houdt er volgens de Post rekening mee dat de smokkelaars ook beschikten over ontwerpen voor een compacte kernkop die zou passen op ballistische raketten die in het bezit zijn van Iran en verschillende ontwikkelingslanden.Het ontwerp is ontdekt op harde schijven van computers die onder meer werden gevonden in Zwitserland, Dubai, Maleisië en Thailand. Het is nog onduidelijk welke regeringen of terreurgroepen inzage hebben gehad in het ontwerp dat volgens deskundigen een kopie is van een Pakistaanse bom die in 1998 werd getest. Het ontwerp past op middellangeafstandsraketten van het type waarover Noord-Korea, Pakistan en Iran beschikken.

Het nieuws werd zondag bekendgemaakt door The Washington Post en The New York Times, die inzage kregen in een studie van het Amerikaanse Institute for Science and International Security (ISIS) in Washington. Dit instituut zet zich in voor beperking van de verspreiding van kernwapens. Het staat onder leiding van David Albright die als medewerker van het IAEA vier jaar lang heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de illegale internationale activiteiten van Khans netwerk. Albright heeft hierover nu een uitgebreid rapport geschreven dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Abdul Qadeer Khan wordt wel de ”vader van de Pakistaanse kernbom” genoemd. Khan verkocht illegaal inlichtingen over het verrijken van uranium aan Iran, Noord-Korea en Libië. Zijn illegale netwerk werd in 2003 opgerold, waarna hij onder huisarrest werd geplaatst.

Het IAEA begon samen met Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten aan een uitgebreid onderzoek naar de activiteiten van Khans netwerk. Daarbij stuitte men al snel op de Zwitser Friedrich Tinner en zijn zoons Marco en Urs die momenteel in afwachting van hun proces gevangen zitten.

De Tinners bleken een sleutelrol te vervullen in het netwerk van Khan, die volgens Islamabad wel ingewijd was in centrifugetechnieken, maar niet in het ontwerpen van kernwapens. De Amerikanen betwijfelen dit. Het kernmateriaal dat Libië in 2003 vrijgaf -nadat Gaddafi z’n nucleaire dromen had opgegeven- bevatte onder andere het ontwerp van een verouderd Pakistaans type kernbom gebaseerd op een oorspronkelijk Chinees ontwerp. De Libiërs gaven toe dat dit ontwerp afkomstig was van Khan.

Britse en Amerikaanse deskundigen willen Khan graag aan de tand voelen, nu dit nieuwe ontwerp van een moderne, compacte kernkop is opgedoken. Pakistan weigert echter Khan te laten interviewen door de Amerikanen of de Britten. Voor hen is de affaire Khan afgesloten. Voor de Amerikanen zeker niet. Nationaal Veiligheidsadviseur Stephen Hadley noemde de kwestie gisteren „bijzonder zorgelijk wanneer men bedenkt hoe gemakkelijk dit soort wapens in verkeerde handen kan vallen.”

De Zwitserse autoriteiten die bij de speurtocht naar Khan betrokken waren, hebben de betreffende informatie vorig jaar vernietigd. Maar dat is volgens Albright geen garantie dat de informatie niet nog ergens circuleert. „Alle informatie die wij hebben gevonden was digitaal opgeslagen, dus bijzonder makkelijk te kopiëren. Het is zeer wel mogelijk dat de informatie nog ergens beschikbaar is”, aldus de voormalig wapeninspecteur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer