Kosovo: VN moeten in het najaar vertrekken
De Verenigde Naties dienen Kosovo in de vroege herfst te verlaten, zodat de lokale autoriteiten de handen vrij krijgen om zelf te besturen. De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu heeft dit in een woensdag gepubliceerd interview met persbureau AP gezegd.
Kosovo verklaarde zich op 17 februari onafhankelijk van Servië en de Kosovaarse grondwet treedt formeel 15 juni in werking. In die grondwet is evenwel geen enkele rol voorzien voor de VN, die sinds 1999 in Kosovo de leiding hebben. „De VN zullen niet en zouden niet moeten blijven in de huidige rol”, stelt Sejdiu. „Die periode is voorbij.”Sejdiu zei dat de VN tot in de vroege herfst een beperkte functie mogen behouden, zonder een beslissende stem over Kosovaarse aangelegenheden.
Aanvankelijk was het plan dat de VN na de inwerkingtreding van de grondwet onmiddellijk een einde zouden maken aan hun negen jaar oude missie in Kosovo, die zou worden afgelost door een missie van de Europese Unie. Verzet van Rusland, dat een veto in de VN-Veiligheidsraad heeft, verhinderde evenwel een formele overdracht van VN-bevoegdheden aan de EU.
De VN-missie in Kosovo heeft gewaarschuwd dat met ingang van 16 juni „de werkelijkheid op de grond drastisch zal veranderen.” Voordat VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon met een formeel voorstel komt, weigeren vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap echter in details te treden. De verwachting is dat Ban nog voor zondag de aanbeveling zal doen om de VN-missie grotendeels te beperken tot aangelegenheden die betrekking hebben op de positie van de Servische minderheid.
De Serviërs in Kosovo dreigen in het noorden een eigen parlement te vestigen en hebben gezworen te verhinderen dat de EU in hun gebied een politiekorps stationeert. Die impasse heeft ertoe geleid dat de VN de facto als buffer fungeren tussen de Serviërs en de EU.
Sejdiu roept VN en EU op „met één stem” te spreken, zodat geen afzonderlijke missies voor de Servische minderheid ontstaan. „Ieder gebrek aan overeenstemming zal consequenties hebben”, waarschuwt Sejdiu. „Het zou het ontbreken van helderheid en de dualiteit van het gezag prolongeren.”
De onafhankelijkheid van Kosovo is inmiddels door ruim veertig landen erkend, waaronder de Verenigde Staten en de meeste EU-lidstaten.
Het Kosovaarse parlement gaf woensdag, als nieuw teken van onafhankelijkheid, zijn goedkeuring aan een volkslied.
De veiligheid van Kosovo is momenteel in handen van ongeveer 16.000 man KFOR-troepen, een korps dat onder leiding staat van de NAVO.