Korea’s gaan praten over kernwapens
Noord-Korea heeft dinsdag een akkoord gesloten met buurland en aartsvijand Zuid-Korea over het aangaan van een dialoog over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.
Noord-Korea heeft echter de Amerikaanse eis om onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van een nucleair wapen van de hand gewezen.
De twee Korea’s hebben dinsdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang na drie dagen overleg bekendgemaakt dat beide landen „om de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland te waarborgen actief zullen samenwerken om kwesties op te lossen, inclusief het nucleaire vraagstuk”, aldus een gezamenlijke verklaring.
Het dinsdag overeengekomen acht punten tellende akkoord bevat echter geen concrete toezeggingen van Noord-Koreaanse zijde om te stoppen met het ontwikkelen van kernwapens. Het geheime uraniumverrijkingsprogramma waarvan Noord-Korea vorige week het bestaan heeft toegegeven, is in strijd met een verdrag dat het in 1994 met de Verenigde Staten heeft gesloten. Volgens dat akkoord zou Noord-Korea zijn kernwapenprogramma stopzetten in ruil voor twee moderne kernreactoren, waarmee het veel moeilijker is om materiaal voor kernwapens te vervaardigen. Totdat de reactoren gereed zouden zijn, zou Noord-Korea ook nog eens 500.000 ton olie per jaar ontvangen om het tekort aan energie goed te maken.
Noord-Korea stelt dat de overeenkomst, het zogeheten Overeengekomen Raamwerk, niet meer geldt, omdat de kernreactoren niet zoals beloofd voor 2003 zullen worden opgeleverd. De VS hebben nog niet gereageerd op het Koreaanse akkoord, maar heeft eerder gezegd dat Noord-Korea zal worden beoordeeld „op zijn daden en niet op zijn woorden.”