Buitenland

Somalische militie wijst wapenstilstand af

Een hoge Somalische moslimleider heeft dinsdag een wapenstilstand afgewezen die de regering en opstandelingen dinsdag hadden bereikt. Sjeik Hassan Dahir Aweys zei door te vechten „tot we ons land hebben bevrijd van de tegenstanders van Allah".

ANP/AFP
10 June 2008 16:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:57
Een hoge Somalische moslimleider heeft dinsdag een wapenstilstand afgewezen die de regering en opstandelingen dinsdag hadden bereikt. Foto EPA
Een hoge Somalische moslimleider heeft dinsdag een wapenstilstand afgewezen die de regering en opstandelingen dinsdag hadden bereikt. Foto EPA

De overeenkomst maakt in de praktijk niets uit in het land dat al achttien jaar wordt geteisterd door burgeroorlog, aldus de radicale geestelijke. Die zou alleen maar zijn bedoeld om „de heilige oorlog te doen ontsporen", aldus Aweys, die volgens de Verenigde Staten banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda.Aweys is lid van de oppositiealliantie die maandag onder leiding van de Verenigde Naties het akkoord sloot. Lang niet alle leiders binnen de groepering zijn het echter met elkaar eens. Aweys, en enkele andere strenge islamistische leiders, woonden de gesprekken niet bij. Zij boycotten vorig jaar de vredesgesprekken in de hoofdstad Mogadishu ook.

De groep leiders die de wapenstilstand niet onderschrijft, eist dat de Ethiopische troepen uit Somalië vertrekken voor zij om tafel gaan om over een wapenstilstand te praten. In het akkoord van maandag werd afgesproken dat de Ethiopische troepen vertrekken zodra zij zijn vervangen door troepen van andere landen. Volgens Aweys is de deadline van deze afspraak veel te onduidelijk. Ook is hij niet blij met de inmenging van andere landen.

Aweys is de oprichter van de zogeheten Union of Islamic courts (IUC), dat Somalië in 2006 regeerde. De IUC werd verdreven door de Ethiopische militairen, met steun van de overheidstroepen.

Het land heeft sinds 1991 feitelijk geen centrale regering meer. Bendes en milities strijden momenteel in het midden en zuiden van het land verwoed tegen de door Ethiopische troepen en de door de VS gesteunde overgangsregering. Een groot deel van de bevolking van de hoofdstad Mogadishu is door het telkens escalerende geweld ontheemd en heeft dringend hulp nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer