Buitenland

Mugabe kaapt BMW oppositie

Het campagneteam van de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF maakt gebruik van een nieuw vervoermiddel: de gepantserde BMW X5 van Mugabes grote tegenstander, oppositieleider Morgan Tsvangirai. De auto werd vrijdag in beslag genomen toen de politie en de centrale inlichtingendienst van Zimbabwe de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) kortstondig in hechtenis namen.

Buitenlandredactie
10 June 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:56
HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zijn wagenpark uitgebreid met de gepantserde BMW X5 van zijn grote tegenstander, oppositieleider Morgan Tsvangirai. De auto werd vrijdag in beslag genomen toen de politie en de centrale inlichtingendi
HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zijn wagenpark uitgebreid met de gepantserde BMW X5 van zijn grote tegenstander, oppositieleider Morgan Tsvangirai. De auto werd vrijdag in beslag genomen toen de politie en de centrale inlichtingendi

Tsvangirai werd vrijdagavond weer vrijgelaten, maar de auto werd niet vrijgegeven, meldde de krant The Zimbabwean maandag. Volgens MDC-woordvoerder George Sibotshiwe is dit het zoveelste voorbeeld van ZANU-PF’s totale gebrek aan respect voor de wet en de verkiezingsprocedures. „ZANU-PF is alle besef van realiteit kwijt en heeft geen enkel idee meer wat het betekent om je normaal beschaafd te gedragen”, aldus Sibotshiwe.Zimbabwe houdt op 27 juni de tweede ronde in de presidentsverkiezingen, omdat noch Mugabe, noch Tsvangirai in de eerste ronde beiden de vereiste meerderheid wist te behalen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde maandag een rapport waarin ze stelt dat hoge militairen en politieofficieren een systematische terreurcampagne tegen de oppositie voeren. Volgens HRW zijn vrije en eerlijke verkiezingen in Zimbabwe nu volstrekt onmogelijk.

Na de verkiezingen in maart heeft Mugabe een soort politbureau gevormd dat de MDC moet uitschakelen. Dat politbureau bestaat vooral uit hoge officieren van leger en politie, die een systematische en bloedige campagne hebben gelanceerd om de MDC voor 27 juni uit te schakelen. Er zijn zeker 36 mensen gedood door de knokploegen of agenten die het ZANU-politbureau inschakelt.

Er is een directe bevelstructuur naar nationale en regionale ZANU-bestuurders, naar de veiligheidstroepen en naar de knokploegen op het platteland. Men terroriseert de bevolking onder meer met gevangenenkampen waar MDC-stemmers worden mishandeld of met openbare mishandelingen die de toeschouwers angst inboezemen. Het zwaarst krijgen mensen het te verduren die er in traditionele ZANU-districten van worden verdacht op 29 maart op de MDC te hebben gestemd. Zij zijn het doelwit van de bloedige Operatie Makavhoterapapi? (”Operatie Opwiestemdeje?”).

HRW roept daarom de Afrikaanse Unie (AU) en de buurlanden van Zimbabwe op tot het onder druk zetten van de regering van Mugabe. „Er is geen manier waarop een geloofwaardige tweede ronde kan plaatsvinden, tenzij in de resterende weken drastische verbeteringen plaatsvinden”, zei HRW-onderzoeker Tiseke Kasambala.

Volgens Kasambala leveren de bemiddelingspogingen van de Zuidelijk-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) onder leiding van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki niet genoeg op. Kasambala vindt dat nu de AU, een bredere organisatie dan de SADC, moet worden ingeschakeld om een doorbraak te forceren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer