Buitenland

Religieuze rellen in Indonesië

Indonesië wordt opnieuw geteisterd door religieuze rellen die leiden tot verdeeldheid en onrust onder de bevolking. De strijd speelt zich af tussen verschillende stromingen binnen de islam.

ANP
9 June 2008 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

Vorige week zondag werd een mars van AKKBB, de beweging voor vrijheid van godsdienst, hard uiteengeslagen door activisten van de militante islamitische organisatie FPI. Aan de manifestatie deden ook vrouwen en kinderen mee.De mars was nog niet begonnen of de FPI hakte met wapens van bamboe op de deelnemers in. Daardoor viel een aantal gewonden. Volgens de FPI betuigden de betogers van de AKKBB met de mars hun steun aan de voor de FPI onacceptabele stroming Islamitische Ahmadiya. Deze islamitische groepering wordt door orthodoxe Indonesiërs gezien als onislamitisch. Het optreden van de FPI leidde direct tot felle reacties van politici en de bevolking.

De FPI liet eind jaren negentig voor het eerst van zich horen door restaurants en clubs aan te vallen. Daarbij werden klanten belaagd en flessen alcohol kapotgeslagen of meegenomen. Ook nam de FPI het recht in eigen hand bij het streven een eind te maken aan de verschijning van de Indonesische versie van Playboy. Het gerucht gaat dat de FPI binnen de kringen van politie en leger op steun kan rekenen. Indonesië kent een lange traditie van burgermilities die proberen religie te gebruiken om het land te destabiliseren.

Onlangs lukte het de FPI nog met succes de nieuwe islamitische groepering Al Quiyada te verbieden. De leider van Al Quiyada verdween zelfs in de gevangenis. Een verbod op Ahmadiya bleef echter uit, tot ergernis van vele radicale islamitische groeperingen. Aanhangers van Ahmadiya en de moskeeën van deze stroming zijn al lange tijd doelwit van geweld.

De regering van president Susilo Bambang Yudhoyono stuurde na de mars van vorige week 1500 politieagenten naar het hoofdkantoor van de FPI in Jakarta om de daders van het geweld op te pakken. Verschillende prominente politici, zoals de voormalige president Wahid en de ex-voorzitter van de Indonesische eerste kamer Amien Rais, willen dat de FPI zo snel mogelijk wordt verboden. De hoogste moslimraad in Indonesië, MUI, echter steunt een verbod op Islamitische Ahmadiya, omdat die beweging gelooft dat er na de profeet Mohammed nog een andere profeet is geweest.

De religieuze rellen lijken voorlopig nog niet voorbij. Islamitische groeperingen van uiteenlopende aard zijn zich overal in Indonesië aan het voorbereiden om zich te mengen in het conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer