Sloveense kerncentrale woensdag weer open
De kerncentrale in het Sloveense Krsko, waar woensdag een lek in het koelwatersysteem werd geconstateerd, gaat volgende week woensdag weer open.
Via het alarmeringssysteem European Community Urgent Radiological Information Exchange (Ecurie) werd het dagelijks bestuur van Europa woensdag op de hoogte gebracht van de lekkage in het koelsysteem van de centrale, waarbij ook meteeen werd aangegeven dat de centrale was stilgelegd en er geen milieuschade was.Volgens Brussel is er nooit sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid en is er adequaat gereageerd. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat er „transparante informatie naar de burger toe" was gegeven.
Het lek is gedicht en nu moet de reactor in het weekeinde verder afkoelen. Eerder liet de Sloveense minister van Milieu Janez Pubodnik donderdag weten dat het repareren van het lek een kleine ingreep was. Hij zei dit voor aanvang van EU-beraad van de ministers van Milieu in Luxemburg.
„Er was geen ongeluk, alleen een klein verlies van water. De situatie is geheel onder controle en er zijn geen gevolgen voor het milieu", zei Pubodnik. De minister verontschuldigde zich dat de autoriteiten aanvankelijk spraken over een oefening. „Men heeft een fout formulier gebruikt. Een menselijk foutje".
De Nederlandse milieuactivist Daniël Meijers, die de centrale donderdag bezocht, sprak over een typische ouderdomskwaal van de 25 jaar oude reactor in Krsko. Volgens hem was er sprake van een lekkende kraan waardoor er 2000 liter koelwater per uur in het reactorgebouw stroomde. „Het is nu gewoon zaak om de kraan te vervangen", zei Meijers.
Brussel stuurt nog geen eigen inspecteurs naar de kerncentrale in Slovenië, maar wacht eerst de resultaten van het onderzoek van de Sloveense authoriteiten af. De woordvoerder van de Europese Commissie benadrukte verder dat er op geen enkel moment reden tot bezorgdheid is geweest, ook niet tijdens het in werking stellen van het alarmeringssysteem. „We zijn vaak gevraagd om transparant te zijn en om met kernenergie net zo om te gaan als met andere energiezaken. We hebben dan ook gedaan".