Binnenland

Laatste blokkade melkfabriek opgeheven

Leden van de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben woensdag na vier dagen de blokkade opgeheven van de melkfabriek van Campina in Heiloo. Ze liepen daarmee vooruit op een uitspraak van de rechtbank in Haarlem in een kort geding dat Campina had aangespannen tegen de boeren.

ANP
4 June 2008 18:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:55
HAARLEM (ANP) – De actievoerende Dutch Dairymen Board (DDB) heeft woensdag de laatste blokkade opgeheven bij een fabriek van Campina in Heiloo. Melkproductie in een Rotterdams Campina bedrijf. Foto ANP
HAARLEM (ANP) – De actievoerende Dutch Dairymen Board (DDB) heeft woensdag de laatste blokkade opgeheven bij een fabriek van Campina in Heiloo. Melkproductie in een Rotterdams Campina bedrijf. Foto ANP

Een woordvoerder van de DDB sprak van „een coulancegebaar” richting Campina, maar het is meer waarschijnlijk dat de boeren zwichtten voor de dreiging van een dwangsom. Die kwam er uiteindelijk ook. De voorzieningenrechter besloot dat de melkveehouders de blokkade moesten opheffen. Als ze het verbod zouden negeren, dan kon een boete van maximaal een miljoen euro worden opgelegd.De actievoerende melkveehouders blokkeerden de poort van de fabriek om een kostendekkende melkprijs af te dwingen. Campina raamt de schade van de blokkade op meer dan 200.000 euro.

Net als tijdens een eerdere rechtszitting, over een DDB-blokkade bij een melkfabriek van Friesland Foods in Nijkerk, gaf de Dutch Dairymen Board geen acte de présence. Hun advocaat had wel een fax naar de rechtbank gestuurd, waarin hij om uitstel vroeg tot donderdag 12 juni. Op die dag staat ook de inhoudelijke behandeling gepland van het andere kort geding.

Woensdag werd ook bekend dat zuivelcoöperatie Friesland Foods de schade door het niet ophalen van melk gaat vergoeden. Ongeveer 1 miljoen kilo melk kon zaterdag door blokkades van zeven productiebedrijven van Friesland Foods niet worden opgehaald. Als gevolg hiervan hebben 212 bedrijven schade geleden die nu wordt vergoed.

Onder melkveehouders bestaat veel onenigheid over de ontstane situatie. Land- en tuinbouworganisatie LTO, dat een groot aantal melkveehouders representeert, denkt dat de acties geen enkel effect hebben op de prijs van melk. De blokkades van de melkfabrieken en het uitrijden van melk over akkers leiden volgens LTO vooral tot imagoschade voor de sector. De actievoerende boeren zouden niet meer dan 3 procent van de Nederlandse melkveebedrijven vertegenwoordigen.

De Duitse mededingingsautoriteit onderzoekt ondertussen of boeren mogen weigeren melk te leveren aan de zuivelcorporaties. Boeren van de Duitse bond voor melkveehouders BDM overtreden mogelijk de kartelregels door de corporaties onredelijk te benadelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer