Buitenland

„Bin Laden betaalde springstoffen Bali”

Osama bin Laden heeft de explosieven betaald waarmee de bloedige aanslagen op Bali zijn gepleegd. Leden van de militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah hebben het materiaal voor de bommen gekocht van sympathisanten binnen de Indonesische strijdkrachten.

RTR/AFP/AP
21 October 2002 10:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:53
JAKARTA - Met kaarsen in de hand herdenken Indonesische kinderen de bomaanslag op Bali van 12 oktober. Zaterdag werd een bijeenkomst gehouden bij de Australische ambassade in Jakarta, ter nagedachtenis van de meer dan 180 doden die bij de aanslag vielen.
JAKARTA - Met kaarsen in de hand herdenken Indonesische kinderen de bomaanslag op Bali van 12 oktober. Zaterdag werd een bijeenkomst gehouden bij de Australische ambassade in Jakarta, ter nagedachtenis van de meer dan 180 doden die bij de aanslag vielen.

Dat meldde de Britse krant The Sunday Times, die zegt inzage te hebben gehad in een geheim Amerikaans document.

Uit het document zou blijken dat er 74.000 dollar is betaald voor de aanschaf van de explosieven. De financier was ene Abu Abdullah Emirati, volgens de krant een pseudoniem van Bin Laden.

De informatie is afkomstig van Omar al-Faruq. Deze ’gezant’ van Bin Laden in het zuidoosten van Azië werd in juni gearresteerd in Indonesië en vervolgens overgedragen aan de Amerikanen in Afghanistan. Eerder werd al bekend dat Faruq de CIA heeft verteld van voorbereidingen van aanslagen op onder anderen de huidige president van Indonesië, Megawati. Hierbij zou Jemaah Islamiyah onder het vermeende leiderschap van Abu Bakar Bashir zijn betrokken.

De VS en Australië wezen de moslimgeestelijke, verklaard aanhanger van Osama bin Laden, vrijwel direct aan als hoofdverdachte. Bashir en zijn organisatie strijden volgens terrorisme-experts voor de oprichting van een moslimstaat die Indonesië, Singapore, Maleisië en een deel van de Filipijnen zou moeten omvatten. Het uiteindelijke doel zou een islamitische hegemonie over de gehele wereld zijn. Bashir ontkent elke betrokkenheid bij Jemaah Islamiah, die volgens hem niet eens bestaat.

Volgens de Indonesische politie zijn de aanslagen in Kuta Beach op Bali gepleegd met drie bommen. Een was geplaatst binnen de muren van disco Padi en twee buiten de Sari Club in een bestelbusje. De explosies kostten 187 mensen het leven, vooral buitenlandse toeristen.

Als Indonesië er niet in slaagt snel het terrorisme de kop in te drukken en het vertrouwen van de consumenten en het bedrijfsleven te herstellen, zal de economie van het land grote schade ondervinden, zo verwacht de Wereldbank. Door de directe gevolgen van de bomaanslagen op Bali voor het toerisme en aanverwante sectoren kan de groei in het komende jaar niet zoals geraamd op 4, maar op 3,2 procent uitkomen.

Australië heeft zondag de slachtoffers van de bomaanslagen herdacht. Overal in het land werden herdenkingsdiensten gehouden in kerken en kwamen mensen bijeen voor ceremonies ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Minstens 103 Australiërs kwamen bij de aanslagen om het leven of worden nog vermist.

Premier John Howard en de Amerikaanse ambassadeur in Australië, Tom Schieffer, woonden zondagmorgen een dienst bij in de Sint-Paulkathedraal in de hoofdstad Canberra. Later sprak Howard in een videoboodschap duizenden rouwende mensen toe op een herdenkingsbijeenkomst in Sydney. Hij zei al het mogelijke te zullen doen om de daders van de aanslagen te traceren en voor de rechter te brengen. Ook riep hij de Australiërs op trouw te blijven aan de openheid en tolerantie „waarvoor de Australische maatschappij alom wordt gerespecteerd.”

Ook de Amerikaanse president George Bush had een videoboodschap naar Australië gestuurd waarin hij zijn medeleven betuigde en liet weten dat de Verenigde Staten zullen helpen bij de zoektocht naar de verantwoordelijken voor de bomaanslagen op Bali.

Uit de Spaanse krant El País bleek zondag dat Spanje een jaar geleden had gewaarschuwd dat het terreurnetwerk al-Qaida actief was in Indonesië en dat duizenden moslimfundamentalisten terreurtrainingen zouden krijgen in het Zuidoost-Aziatische land. De Spaanse politie kwam tot die conclusies nadat een aantal vermoedelijke al-Qaida-leden in Spanje was opgepakt, aldus El País.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer