Verhagen: Vredesproces niet trager door perikelen
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) denkt niet dat de interne politieke perikelen in Israël gevolgen hebben voor het lopende vredesoverleg met de Palestijnen. Hij is ervan overtuigd dat aan beide kanten zoveel betrokkenheid bestaat dat men zich niet zo snel laat afleiden door tegenslagen.
Verder wijst hij erop dat de gesprekken op meerdere niveaus plaatsvinden, zodat het vredesoverleg doorgaat, ook al zou er een ander kabinet in Israël komen. Verhagen zei dat donderdag aan het einde van zijn tweedaagse bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.De minister sprak woensdag met de Palestijnse premier Salam Fayyad en donderdag met zijn Israëlische ambtgenoot Tzipi Livni. Hij gaf hen mee dat het belangrijk is om sneller zichtbare stappen te zetten zodat de bevolking ziet dat het vredesproces, dat vooral achter de schermen plaatsvindt, doorgaat.
Concrete maatregelen die in de dagelijks praktijk te merken zijn, leiden tot meer draagvlak voor de vredesonderhandelingen”. Die hebben eind vorig jaar in het Amerikaanse Annapolis een nieuwe impuls gekregen.
Verhagen wijst op de veiligheid die de Palestijnen in hun eigen gebieden moeten verbeteren. Ook moeten zij afstand nemen van het verheerlijken van aanslagen tegen Israël, om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken.
De Israëliërs moeten zorgen dat er geen uitbreiding is van joodse nederzettingen en de honderden wegversperringen bij en in de Palestijnse gebieden weghalen.
Op zich vindt Verhagen het een goede strategie om achter gesloten deuren in één keer een totaalpakket uit te onderhandelen. „Zonder tussentijdse deelakkoorden blijft interne oppositie achterwege die de oplossing zou kunnen blokkeren”, aldus Verhagen. Hij vergeleek het overleg met de werking van twee magneten. „Die trekken sterk naar elkaar toe maar als ze bijna bij elkaar zijn, is er een soort tegenkracht”. De minister heeft opnieuw bij Livni erop aangedrongen de grenzen van de Gazastrook te openen voor de export van bloemen en fruit, een Nederlands project. Sinds de radicale Hamas–beweging medio vorig jaar de macht greep, heeft Israël de grenzen afgesloten uit angst voor aanslagen. Alleen humanitaire hulp mag erdoor.
Livni deed geen toezeggingen maar Verhagen blijft het proberen, zei hij. Vorig jaar lukte het hem om een klein deel van de oogst weg te krijgen uit Gaza. Maar nu moet er weer zaaigoed aangeleverd worden.