Buitenland

Junta krijgt Suu Kyi niet klein met huisarrest

Van de laatste achttien jaar heeft ze er meer dan twaalf onder huisarrest of een andere vorm van detentie doorgebracht. Toch is de 62–jarige oppositieleidster Aung San Suu Kyi voor de inwoners van Birma nog altijd het symbool van het verzet tegen de junta van het Aziatische land.

ANP
27 May 2008 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
NEW DELHI - Activisten tonen een foto van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi tijdens een demonstratie in New Delhi, 3 april 2008. Foto EPA
NEW DELHI - Activisten tonen een foto van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi tijdens een demonstratie in New Delhi, 3 april 2008. Foto EPA

De internationale gemeenschap staat pal achter haar. Enkele weken geleden kreeg ze de Gouden Medaille toegekend, de hoogste civiele onderscheiding van het Amerikaanse Congres. De Amerikaanse George W. Bush noemde Aung San Suu Kyi bij die gelegenheid „een krachtige stem voor de vrijheid".Suu Kyi geeft leiding aan de Nationale Liga voor Democratie (NLD). Die won in 1990 glansrijk de parlementsverkiezingen en Suu Kyi had dus premier moeten worden, maar het militaire regime weigerde de macht over te dragen.

In 1991 kreeg Suu Kyi voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten de Nobelprijs voor de Vrede. Ze stond toen voor het eerst onder huisarrest en was daardoor niet in staat de prijs in Oslo persoonlijk in ontvangst te nemen. Dat liet ze over aan haar twee zoons.

Aung San Suu Kyi begon de strijd tegen het militaire bewind in 1988, nadat ze vijftien jaar in het buitenland had gewoond. Ze werd meegesleurd in de protesten tegen de dictatuur, die sinds 1962 aan de macht is en zich tot op de dag van vandaag door repressie op de been houdt. Suu Kyi dankt haar populariteit niet alleen aan haar onverzettelijkheid. De Birmezen dragen haar ook op handen omdat ze de dochter is van generaal Aung San, die kort voor de onafhankelijkheid in 1947 werd vermoord. Het volk ziet hem nog steeds als nationale held.

Suu Kyi is een aantal malen onder huisarrest geplaatst. In 1999 bood het militaire bewind haar aan naar haar ernstig zieke man in Groot–Brittannië te gaan. Ze weigerde, uit angst dat ze niet terug mocht komen. Suu Kyi had haar man toen al drie jaar niet gezien. Hij overleed dat jaar aan kanker.

In september 2000 kwam Aung San Suu Kyi opnieuw onder huisarrest te staan, nadat ze vergeefs had geprobeerd naar het noorden van het land te reizen. Dit keer duurde de straf negentien maanden. In juni 2003 werd Suu Kyi opgepakt bij rellen tussen haar aanhangers en groepen die voor de junta demonstreerden.

De laatste jaren mocht ze van de junta enkele keren praten met andere leden van de NLD en functionarissen van de Verenigde Naties. Ze sprak ook een aantal keren met vertegenwoordigers van de junta, maar tot een betere verstandhouding leidde dat niet. Het generaalsbewind verlengde het huisarrest van de oppositieleidster dinsdag met zes maanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer