Nieuwe president LIbanon werkt aan formatie
De nieuwe president van Libanon Michel Suleiman is maandag op zijn eerste werkdag direct aan het werk gegaan met de voorbereidingen voor de formatie van een nieuwe regering. De oude regering onder premier Fuad Saniora is met Suleimans benoeming automatisch van haar functie ontheven. Suleiman heeft de premier echter gevraagd aan te blijven tot een nieuwe regering is aangetreden.
Bij het presidentiële paleis was maandag de rode loper uitgerold voor de oud–legerleider en een blazersensemble speelde het volkslied. Normaal gesproken wordt de nieuwe president in zijn residentie verwelkomd door de aftredend president, maar aangezien Libanon al sinds november zonder staatshoofd zit, namen medewerkers de honneurs waar.Suleiman riep zondagavond na zijn beëdiging in een toespraak politici en burgers in Libanon op om ’een nieuwe start’ te maken. De nieuwe president krijgt de zware taak toebedeeld om een regering van nationale eenheid te vormen en rust te scheppen tussen de strijdende partijen: de door Hezbollah geleide oppositie en de door het Westen gesteunde Saniora en de zijnen.
Dat de sfeer nog altijd gespannen is, bleek maandagavond. Bij een schietpartij tussen Hezbollah–aanhangers en aanhangers van de regering vielen in het centrum van Beiroet negen gewonden, van wie twee ernstig. Na de schietpartij werd het leger ingezet om verdere confrontaties te voorkomen.
Het Libanese parlement moet nu eerst een nieuwe premier kiezen. Saniora en leider van de meerderheidscoalitie Saad Hariri lijken hiervoor over de beste papieren te beschikken. De premier stelt vervolgens een kabinet samen, dat ter goedkeuring aan de president wordt voorgelegd en ten slotte een vertrouwensstemming in het parlement moet overleven.
De verdeelsleutel voor de ministersposten ligt vastgelegd in het met Arabische bemiddeling tot stand gekomen akkoord van Doha, genoemd naar de Qatarese hoofdstad waar hij werd gesloten: zestien posten voor de meerderheidscoalitie, elf voor de oppositie en ten slotte drie te verdelen door de president. Het kabinet moet volgens het Libanese beginsel van machtsdeling tevens bestaan uit een evenredige verdeling tussen christenen en moslims. Een nieuwe kieswet schrijft bovendien nieuwe parlementsverkiezingen voor in 2009.
De regerings– en oppositiepartijen kwamen overeen de benoeming van de president door te zetten nadat de al anderhalf jaar durende politieke crisis in geweld losbarstte dat aan 67 mensen het leven kostte en Libanon aan de rand van een nieuwe burgeroorlog bracht. De verkiezing van de president was al negentien keer uitgesteld.
Het geweld in de straten van Beiroet heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de totstandkoming van het akkoord van Doha, waarin de strijdende partijen beloofden geen geweld meer te gebruiken om politieke doelen te bereiken. Het akkoord geeft Hezbollah in de nieuwe regering tevens vetorecht.
Hezbollah–leider Hassan Nasrallah hield maandag zijn eerste toespraak sinds de recente uitbraak van geweld, waarbij Hezbollah een aantal wijken in Beiroet wist in te nemen. Tienduizenden aanhangers waren voor de toespraak in het zuiden van Beiroet bijeengekomen. Daar waarschuwde hij de Libanese overheid om zich aan het akkoord van Doha te houden en het leger niet de wapens op te laten pakken tegen Hezbollah.