Onvrede in Sluis over bezuinigingen
De aangekondigde miljoenenbezuiniging door Burgemeester en Wethouders in Sluis valt slecht bij de inwoners van de West-Zeeuws-Vlaamse gemeente.
Dat bleek woensdagavond tijdens de raadscommissievergadering. Veel sprekers deden hun beklag over de beloftes die niet zijn nagekomen. Het gemeenschapsgeld is opgegaan aan (mislukte) grootschalige projecten als de Euregiotuinen en Sluis aan Zee, zo was de algehele conclusie.Zo bleven de beloofde investeringen in scholen achterwege. „Dat pikken we niet”, zeiden de sprekers die opkwamen voor de belangen van de scholen. Zo dreigt een openbare basisschool in Zuidzande te verdwijnen door het uitblijven van investeringen. Ouders van leerlingen worden dan verplicht te kiezen voor de nieuwe brede school in Oostburg (op 5 kilometer van Zuidzande). Ook de nieuwbouw van een brede school in Breskens past binnen de plannen. Verder was er verzet tegen het niet meer beschikbaar stellen van geld voor godsdienstonderwijs en het schoolzwemmen.
Woensdag overhandigden leerlingen van de Europaschool in Zuidzande aan de commissie symbolisch een cheque van 700.000 euro; het bedrag dat de school vorig jaar is misgelopen.
B en W hebben in de kadernota 2009-2012 nog meer bezuinigingen aangekondigd om het tekort van 1,5 miljoen euro voor volgend jaar, oplopend tot 3,2 miljoen in 2012, weg te werken. Zo zullen 22,2 formatieplaatsen op het gemeentehuis worden geschrapt. Volgens voorzitter R. Kouijzer van de ondernemingsraad gaat de inkrimping binnen de organisatie van de gemeente ten koste van de dienstverlening.
Vertegenwoordigers van andere kernen en instanties sprongen woensdag in de bres voor het multifunctioneel centrum in IJzendijke, behoud van het Aardenburgse stadhuis, armoedebestrijding en het in stand houden van de taken van Stichting Welzijn. Ook vertegenwoordigers van de brandweer waren massaal naar de vergadering te komen. Zij vrezen dat sluiting van twee brandweerposten, in Schoondijke en Cadzand, de veiligheid in gevaar brengt.
De wethouder ziet geen andere mogelijkheden dan snijden. „Als de raad niet accoord gaat met het pakket bezuinigingen of we moeten schrappen dan moet je een belastingverhoging toepassen of een andere bezuiniging doorvoeren”, reageerde wethouder Luijendijk. Raadsleden mengden zich niet in de discussie met de inwoners, maar beperkten zich veelal tot het stellen van technische vragen. Eind deze maand valt de beslissing over de bezuinigingsnota.