Buitenland

Einde crisis Libanon in zicht


LIBANON (ANP/RTR/AFP) – De strijdende politieke groeperingen in Libanon hebben een akkoord bereikt dat een einde moet maken aan de slepende crisis in het land. De door het westen gesteunde Libanese regering en de oppositie, die wordt gedomineerd door de pro–Syrische sjiitische beweging Hezbollah, hebben zes dagen in Qatar onderhandeld met Arabische bemiddelaars.

21 May 2008 16:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:52
ISRAEL - Een orthodoxe jood bekijkt de schade in de plaats Zfat in het uiterste noorden van Israël. Foto EPA
ISRAEL - Een orthodoxe jood bekijkt de schade in de plaats Zfat in het uiterste noorden van Israël. Foto EPA

Libanese televisiezenders deden woensdag rechtstreeks verslag van de plechtigheid in Doha waar de overeenkomst werd getekend. Libanese politici en hun Arabische gastheren feliciteerden en omarmden elkaar. Waarnemers zien het akkoord vooral als een overwinning voor Hezbollah omdat aan hun eisen is voldaan.In Qatar is onder meer afgesproken dat er een nieuwe regering van nationale eenheid komt. De oppositie krijgt vetorecht over regeringsbesluiten. Ook komt er een nieuwe kieswet die in het voordeel lijkt te werken van Hezbollah. De oppositie krijgt elf ministers, de regeringspartijen zestien en drie ministers worden benoemd door de president.

Het akkoord maakt de weg ook vrij voor het aanstellen van de nieuwe president, legerleider Michel Suleiman. Het Libanese parlement komt zondag bijeen om de generaal te benoemen, meldden medewerkers van parlementsvoorzitter Nabih Berri woensdag. Suleiman was al aangewezen als opvolger van de pro-Syrische president Emile Lahoud, maar door de conflicten was hij nog steeds niet benoemd.

De soenniet Saad al-Hariri, de leider van het prowesterse regeringsblok in Libanon, lijkt goede kans te maken om Fouad Siniora op te volgen als premier. Hij noemde het akkoord een „nieuwe bladzijde voor Libanon”. Zijn vader, de anti-Syrische ex-premier Rafiq al-Hariri, werd begin 2005 uit de weg geruimd.

Syrië trok na de moord zijn troepen uit Libanon terug, maar probeert onder meer door steun aan Hezbollah zijn greep op het buurland te behouden.

In mei was Libanon in de greep van het hevigste sektarische geweld sinds de burgeroorlog (1975-1990). Bij vuurgevechten tussen soennitische aanhangers van de regering en supporters van Hezbollah vielen meer dan zestig doden. Met het akkoord lijkt een nieuwe burgeroorlog voorkomen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice sprak woensdag van een „positieve stap”. Ook de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, toonde zich tevreden. Beiden drongen er wel op aan dat het akkoord volledig wordt geïmplementeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer