Britse abortuswet blijft ongewijzigd
Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag de huidige limiet van 24 weken zwangerschap voor een abortus gehandhaafd. Voorstellen om de grens terug te brengen naar 12 of 20 weken, kregen onvoldoende steun.
Premier Gordon Brown, die de bestaande wet uit 1990 ongewijzigd wilde laten, had de parlementsleden van zijn Labourpartij bij de stemming over de kwestie de vrije keuze gelaten. Enkele rooms-katholieke leden van het kabinet stemden voor de amendementen om de limiet te verleggen.Voorstanders van een kortere limiet wezen er op dat foetussen die voor de 24e week ter wereld komen door de vorderingen in de medische wetenschap nu een grotere overlevingskans hebben dan voorheen. Tegenstanders zeggen dat dit uiteindelijk weinig zal uitmaken, omdat het percentage abortussen dat na de 20e week plaatsvindt, heel klein is.
Het amendement werd ingediend door het Conservatieve parlementslid Nadine Dorries, die haar voorstel vooral motiveerde vanuit haar ervaringen als verpleegkundige. „Er komt een punt waarop je moet zeggen dat deze baby recht op leven heeft.” Maar haar voorstel werd verworpen met 332 tegen 190 stemmen.
De discussie over de abortustermijn speelt al enkele jaren in Groot-Brittannië. Ze kwam nu weer op door het wetsvoorstel van de regering om stamcelonderzoek te gaan doen met gemengd menselijk-dierlijke embryo’s. Maandagavond stemde het Lagerhuis daarmee in.
Als onderdeel van dezelfde reeks wetsvoorstellen stemde het Lagerhuis er gisteravond mee in dat klinieken voor reageerbuisbevruchting niet meer hoeven vast te houden aan de betrokkenheid van een vader bij een ivf-behandeling.
Het Conservatieve parlementslid Iain Duncan Smith stelde tijdens het debat dat de afwezigheid van een vader een „nadelig effect” heeft op kinderen. Labourlid Emily Thornberry noemde dit „regelrechte discriminatie tegen lesbische paren en tegen alleenstaande vrouwen.”