Duizend vermeende leden al-Qaida gepakt
De Iraakse strijdkrachten hebben de afgelopen dagen meer dan duizend mensen aangehouden die ervan verdacht worden dat zij lid zijn van terreurnetwerk al-Qaida.
Dit heeft de commandant van de operatie in het noorden van het land zaterdag gezegd. Mosul was volgens de Amerikanen tot nu toe de laatste stad waar al-Qaida zich had verschanst. Volgens de Iraakse commandant gaat de operatie door „totdat alle terroristen zijn uitgeschakeld.”Ahmed Ali Ahmed, een man die betrokken was bij de moord in maart op de Chaldeeuwse aartsbisschop Paulos Faraj Rahho, is ter dood veroordeeld. Dit heeft de Iraakse regering zondag laten weten.
De aartsbisschop was in februari ontvoerd in Mosul in Noord-Irak; zijn lichaam werd in maart gevonden. Ahmed zou lid zijn van al-Qaida. De christelijke minderheid in Irak wordt sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003 steeds weer het slachtoffer van geweld van moslims.
Het Amerikaanse leger heeft zijn excuses aangeboden omdat een soldaat in Irak de Koran gebruikte als schietschijf. Dat heeft een legerwoordvoerder zondag gezegd.
Iraakse agenten vonden eerder deze maand het doorzeefde heilige boek van de islam op een schietterrein bij een politiebureau in Radwaniyah, een voormalig bolwerk van rebellen ten westen van Bagdad. Het leger stelde een onderzoek in en heeft de verantwoordelijke soldaat gestraft en teruggetrokken uit Irak, zei de woordvoerder.
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft zaterdag met een groep Democratische en Republikeinse afgevaardigden een bezoek gebracht aan Irak. De groep sprak met onder anderen premier Nuri al-Maliki, de Amerikaanse ambassadeur Ryan Crocker en de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, David Petraeus. Na afloop zei Pelosi er vertrouwen in te hebben dat provinciale verkiezingen in Irak tot nationale verzoening zullen bijdragen.