Gevluchte Kenianen uit kamp verjaagd
Duizenden Kenianen die sinds het verkiezingsgeweld van eind vorig jaar in een vluchtelingenkamp wonen, zijn woensdag weggejaagd door ambtenaren en gewapende politiemensen. Dat hebben een ooggetuige en Rémi Carrier, hoofd van Artsen zonder Grenzen, gezegd.
In het kamp in Kitale, in het westen van Kenia, verbleven rond de 9000 ontheemden. De politie en lokale ambtenaren gingen woensdag alle tenten langs met het bevel voor de bewoners om binnen een paar uur te vertrekken. De politie zei te handelen in opdracht van president Mwai Kibaki, aldus een ooggetuige. Veel van de bewoners van het kamp kunnen nergens heen, zei Carrier. Sommigen zijn herstellende van operaties. Een vrouw die zich verzette tegen haar uitzetting en die van haar twee zuigelingen, werd bewusteloos geslagen, zei een ooggetuige.De regering wil dat alle boeren die hun huizen zijn ontvlucht zo snel mogelijk terugkeren om nog tijdens het regenseizoen, dat al begonnen is, te kunnen zaaien. Kenia heeft gebrek aan mais doordat veel akkers zijn platgebrand - net nu de prijzen op de wereldmarkt omhoogschieten. Vorige week startte de regering een campagne om vluchtelingen te helpen bij de terugkeer, maar velen vrezen dat het geweld in hun thuisstreek nog niet voorbij is. Anderen die wel snel zijn teruggegaan, klagen over gebrek aan veiligheid, voedsel en huisvesting.
Bewoners van het kamp in Kitale overwegen naar Uganda te vluchten, zei Carrier. In het noordwesten van Uganda bevinden zich al zeker 2400 gevluchte Kenianen.
Ongeveer 600.000 mensen sloegen op de vlucht voor het geweld dat volgde op de verkiezingen in Kenia van 27 december. De conflicten ontaardden in etnisch geweld en stammen namen de gelegenheid te baat om langlopende politieke of territoriale onenigheid uit te vechten. Na maandenlange onderhandelingen vormden Kibaki en voormalig oppositieleider Raila Odinga vorige maand een regering van nationale eenheid.