Gedwongen huwelijk in de kijker
In Rotterdam is woensdag een Europese campagne tegen huwelijksdwang van start gegaan.
Gedwongen huwelijken zijn in Europa nog steeds aan de orde van de dag. Dat is een doorn in het oog van de gemeente Rotterdam en de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior). Beide partijen lanceerden daarom woensdag de Europese campagne Hand in hand tegen huwelijksdwang.De campagne toert komende maand langs een aantal Europese steden waaronder Londen, Berlijn, Madrid, Parijs, Rome en Brussel. Doel is gedwongen huwelijken te voorkomen. Dat kan volgens Spior door mensen bewust te maken van het thema, de communicatie tussen ouders en hun kinderen te bevorderen en het gedrag te veranderen.
De campagne is een lokaal initiatief en richt zich vooral op de moslimgemeenschap, hoewel de islam uithuwelijken juist verbiedt, stelt Spior. „Een huwelijk is volgens de islam alleen geldig wanneer man en vrouw er uit eigen, vrije wil mee instemmen.”
Het platform probeert sinds 2004 een einde te maken aan gearrangeerde huwelijken. Moslimmeisjes lopen weg van huis uit angst om door de ouders te worden uitgehuwelijkt. De organisatie wil dit voorkomen.
De afgelopen jaren zijn daarom meerdere bijeenkomsten gehouden met ouders en hun kinderen. In de jongste campagne werkt het platform samen met professor Tariq Ramadan, gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).