Kony zal onderhandelaars ontmoeten
Joseph Kony, de voortvluchtige Ugandese rebellenleider, zal zaterdag met onderhandelaars in gesprek gaan. Mogelijk wordt een vredesakkoord ondertekend met de Ugandese regering. Dit heeft een rebellenonderhandelaar woensdag bekendgemaakt. De bespreking zal bij de grens van Sudan en de Democratische Republiek Congo plaatsvinden.
De leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) wil meer details krijgen van de Ugandese Regering. Deze had Kony toegezegd dat er een traditionele verzoening zal plaatsvinden als hij het vredesakkoord ondertekent. Hierdoor zou Kony dan vervolging door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag ontlopen.Afgelopen maand is een vredesbespreking mislukt. Kony kwam toen niet opdagen. Maar volgens James Obita, Kony’s nieuwe onderhandelaar, zal Kony dit keer wel komen.
„Kony is klaar om de leiders van Noord–Uganda te zien en onderhandelaar Riek Machar, de vicepresident van Zuid–Sudan. Kony zal waarschijnlijk het vredesakkoord tekenen".
De burgeroorlog in Uganda heeft aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. Ruim 2 miljoen mensen zijn gevlucht. Dit zorgde ook voor onrust in delen van buurlanden, zoals het olieproducerende Zuid–Sudan en het mineraalrijke Oost–Congo.Volgens hulporganisaties hebben leden van de LRA dit jaar ook dorpen aangevallen en mensen vermoord in de Centraal–Afrikaanse Republiek.
Belangrijkste punt in de onderhandelingen is een voorstel van de Ugandese regering om de aanklacht van het ICC tegen Kony aan de kant te zetten. Traditionele Ugandese verzoeningsrituelen zullen hier dan voor in de plaats komen. Het Internationaal Strafhof heeft laten weten dat het aanhoudingsbevel van kracht blijft en dat Uganda wettelijk verplicht is Kony uit te leveren.
Kony en twee van zijn compagnons worden beschuldigd van oorlogsmisdaden als verkrachting, moord en het kidnappen van duizenden kinderen die werden gebruikt als kindsoldaten, bedienden en seksslaven.