Buitenland
Abchazië toont beelden van toestellen Georgië

In de afvallige Georgische regio Abchazië zijn maandag wrakstukken getoond van wat volgens de Abchazische autoriteiten twee

AP
Georgische spionagevliegtuigjes waren.

De ombemande toestellen werden zondag boven Abchazië neergeschoten, wordt in Abchazië beweerd. Georgië wijst de beschuldiging van spionage van de hand.

Georgië heeft gezegd zich terug te trekken uit een verdrag voor gezamenlijke luchtverdediging dat tien voormalige Sovjetrepublieken in 1995 sloten. De maatregel heeft in de praktijk waarschijnlijk geen gevolgen, maar Rusland zegt er een bewijs in te zien dat Georgië op een confrontatie aanstuurt.

De toch al slechte betrekkingen tussen Georgië en Rusland, dat nauwe banden heeft met Abchazië, kregen twee weken geleden een nieuwe knauw toen Georgië zei dat een Russisch vliegtuig een Georgisch verkenningsvliegtuig boven Abchazië had neergehaald. Rusland ontkende en Abchazië zei dat zijn eigen troepen verantwoordelijk waren.

Rusland voert zijn steun aan Abchazië en een andere afvallige regio in Georgië, Zuid-Ossetië, op. De pro-westerse president van Georgië, Michail Saakasjvili, stuurt aan op aansluiting bij de NAVO. Rusland verzet zich tegen de oostwaartse uitbreiding van het transatlantisch bondgenootschap. Hoge Russische functionarissen hebben gezegd alles te zullen doen om te voorkomen dat de voormalige sovjetrepublieken Georgië en Oekrane zich aansluiten bij de NAVO.

De NAVO weigerde vorige maand Georgië een spoedig lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen, ondanks Amerikaanse steun hiervoor. Maar het land kreeg wel de verzekering dat het uiteindelijk zal mogen toetreden.

De intentie van de NAVO om Georgië in de armen te sluiten en de steun van het Westen voor onafhankelijkheid van Kosovo zijn aanleiding geweest voor Rusland om de steun aan Abchazië en Zuid-Ossetië op te voeren. De regio’s zijn feitelijk onafhankelijk sinds oorlogen in het begin van de jaren negentig tegen Georgische regeringstroepen. Rusland heeft de claims op onafhankelijkheid van de regio’s niet officieel erkend, omdat dit de banden met het Westen ernstig zou beschadigen en tot een oorlog met Georgië kan leiden. Maar het Kremlin heeft wel de banden met de regionale regeringen aangehaald.

Rusland breidde de afgelopen maand zijn contingent vredestroepen in Abchazië uit. Georgië zegt dat de Russische soldaten de separatisten steunen en roept op tot een internationale vredesmacht. Volgens Abchazië en Rusland is het Georgische leger van plan de regio binnen te vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer