Zeker 10.000 doden na cycloon Birma
RANGOON/BANGKOK (ANP/AFP/RTR) – De cycloon Nargis die afgelopen weekeinde over Birma trok, heeft aan zeker 10.000 mensen het leven gekost. Honderdduizenden Birmezen raakten dakloos.
De regering van het voormalige Birma maakte het dramatisch gestegen dodental maandagmiddag (onze tijd) bekend. De cycloon richtte grote verwoestingen aan rond Rangoon, de belangrijkste stad van het arme Aziatische land.Vijf districten in het zuiden van het land zijn tot rampgebied uitgeroepen. Hier woont bijna de helft van de in totaal 53 miljoen inwoners van Birma. De Verenigde Naties meldden dat honderdduizenden Birmezen dakloos zijn geworden en zonder schoon drinkwater zitten. In grote delen van het rampgebied is de elektriciteit uitgevallen.
Wervelstorm Nargis, met windstoten tot ruim 240 kilometer per uur, trok een spoor van vernielingen door het land. Wegen zijn geblokkeerd door puin en omgewaaide bomen.
Verscheidene internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties praten in Thailand over noodhulp. Thailand zelf heeft een transportvliegtuig met 9 ton voedsel en medicijnen naar het buurland gestuurd.
Het militaire bewind houdt het land in Zuidoost–Azië al 46 jaar in een ijzeren greep en is bang voor buitenlandse invloeden. In de loop van maandag gaf de junta alsnog groen licht voor buitenlandse hulpverleners om noodhulp te komen geven.
Veel Birmezen zijn niet te spreken over de inspanningen van de regering om de door de ramp getroffen bevolking te hulp te schieten. „Vorige keer kwamen ze hier als mieren, ik weet niet waar vandaan”, zegt een man in Rangoon, refererend aan het bloedige neerslaan van de door monniken geleide opstand in september vorig jaar, toen meer dan dertig doden vielen. „Nu kan ik ze niet zien – geen leger, geen politie”.
Op sommige plekken hebben de in Birma zeer gerespecteerde boeddhistische monniken het voortouw genomen bij het organiseren van hulpoperaties. Zij laten het puin van vernielde huizen weghalen en omgewaaide bomen verwijderen die straten blokkeren.
De bevolking heeft niet alleen te kampen met gebrek aan water en elektriciteit en vernielde telefoonverbindingen, maar ook met gestegen prijzen voor voedsel en brandstof. Veel voedselprijzen zijn verdubbeld, de benzineprijs is verdrievoudigd. Kaarsen en batterijen zijn in veel winkels uitverkocht.
De Europese Commissie heeft maandag 2 miljoen euro voor noodhulp vrijgemaakt. Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 7447 geopend voor de slachtoffers van de cycloon.