Buitenland

Lerarenbond Zimbabwe dreigt met grote staking

Leraren in Zimbabwe zijn op grote schaal slachtoffer van verkiezingsgeweld van overheidswege. Dat heeft een lerarenvakbond zondag gezegd. Als de overheid geen einde maakt aan het geweld, volgt een landelijke staking, aldus de bond.

Buitenlandredactie
5 May 2008 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:48
HARARE - Leraren in Zimbabwe zijn op grote schaal slachtoffer van verkiezingsgeweld van overheidswege. Dat heeft een lerarenvakbond zondag gezegd. Als de overheid geen einde maakt aan het geweld, volgt een landelijke staking, aldus de bond. Foto: EPA
HARARE - Leraren in Zimbabwe zijn op grote schaal slachtoffer van verkiezingsgeweld van overheidswege. Dat heeft een lerarenvakbond zondag gezegd. Als de overheid geen einde maakt aan het geweld, volgt een landelijke staking, aldus de bond. Foto: EPA

Zimbabwaanse leraren helpen van oudsher mee bij de organisatie van verkiezingen, maar inmiddels zijn volgens de vakbond meer dan 1700 leraren voor geweld op de vlucht geslagen. De leraren zouden door overheidsfunctionarissen zijn gemolesteerd, ondervraagd en afgeperst.Na weken dralen maakte de kiesraad vrijdag bekend dat oppositieleider Morgan Tsvangirai in de eind maart gehouden eerste ronde van de presidentsverkiezingen 47,9 procent van de stemmen heeft gekregen en zittend president Robert Mugabe 43,2 procent. Om in de eerste ronde te worden gekozen heeft een kandidaat meer dan de helft van de stemmen nodig. Volgens een telling van de oppositionele MDC kreeg Tsvangirai 50,3 procent van de stemmen en de partij is ervan overtuigd dat Mugabe de uitslag weken heeft achtergehouden om door fraude en intimidatie een tweede ronde af te dwingen.

Tsvangirai heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij niet aan een tweede ronde zal meedoen, niet alleen omdat hij meent dat hij al gewonnen heeft, maar ook omdat de regering sinds de verkiezingen een geweldscampagne is begonnen tegen aanhangers van de oppositie. Op die manier zou ze ervoor willen zorgen dat kiezers niet opnieuw op Tsvangirai durven stemmen. De top van de MDC, inclusief Tsvangirai, is uit angst voor arrestatie uitgeweken naar het buitenland. Human Rights Watch stelde vrijdag dat de geweldscampagne van de regering een eerlijke en vrije tweede ronde onmogelijk maakt.

De MDC zei overigens zaterdag dat de partij niet volledig uitsluit dat Tsvangirai toch meedoet aan een tweede verkiezingsronde. De MDC moet er dan wel van overtuigd zijn dat Tsvangirai in de eerste ronde niet genoeg stemmen heeft gehaald om meteen gekozen te worden. Die overtuiging heeft de partij vooralsnog niet, zo werd gezegd.

De Europese Unie liet zaterdag weten ernstige twijfels te hebben over de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. „Het vijf weken durende uitstel van de verkiezingsuitslag en het geweld na de verkiezingen leiden tot ernstige zorgen over de geloofwaardigheid van het proces”, stelde huidig EU-voorzitter Slovenië zaterdag in een reactie.

De EU verwerpt het geweld en de intimidatie. De Unie is bezorgd over het groeiend aantal meldingen van staatsgeweld sinds de verkiezingen.

Europa eist dat er bij de tweede stemronde internationale waarnemers komen. Die moeten toezien dat de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer